1.5 milyondan fazla Müslüman, yıllık hac ziyaretinin en önemli ve en meşakkatli günü olan Cumartesi günü Arafat Dağı'nda yüksek sıcaklıklarda dua edecek.
Dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in veda hutbesini yaptığı, Mekke'ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki 70 metrelik kayalık tepeye tırmanacak.
Yaz sıcağının 43 santigrat dereceye ulaşması beklenen çölde, özellikle yaşlılar için dua ve Kur'an okunan bir gün boyunca zorluklar yaşanması bekleniyor.
Gana'dan 26 yaşındaki İbrahim Hava, tamamlanması en az beş gün süren ve çoğunlukla açık havada yapılan Haccın "çok sıcak olduğu için kolay olmadığını" söyledi.
"Bizde de güneşli bir hava var... ama o kadar sıcak değil. Ama Arafat'ta Allah'a dua edeceğim, çünkü onun desteğine ihtiyacım var" diye ekledi.
Suudi yetkililer hacı adaylarını bol su içmeye ve kendilerini güneşten korumaya çağırdı. Hac yapan erkeklerin şapka takmaları mümkün olmadığından, pek çok kişi şemsiye taşıyor.
Bir Suudi yetkili bu hafta AFP'ye yaptığı açıklamada, geçen yıl yüzde 10'u sıcak çarpması olmak üzere 10.000'den fazla sıcağa bağlı hastalık kaydedildiğini söyledi.
Dünyanın en büyük dini ibadetlerinden biri olan hac, Suudi Arabistan'da yapılan bir araştırmaya göre "iklim değişikliği" olarak isimlendirilen gelişmelerden giderek daha fazla etkileniyor ve bölgesel sıcaklıklar her on yılda 0,4 santigrat derece artıyor.
Ancak 60 yaşındaki Pakistanlı hacı adayı Muhammed Faruk, Arap yarımadasının kavurucu yaz güneşinden etkilenmedi.
Haccın "bir Müslüman olarak benim için çok büyük önemi var" dedi.
İbadet eden muazzam kalabalık geceyi, İslam'ın en kutsal şehri olan Mekke'nin birkaç kilometre dışındaki bir vadi olan Mina'daki dev bir çadır kentte geçirdi.
Birçoğu klimalı çadırlarda birbirine yakın dar minderler üzerinde yattılar.
Hacı adayları Arafat'tan sonra Müzdelife'ye gidecekler ve Pazar günü Mina'da şeytan taşlama ritüelini gerçekleştirmek üzere çakıl taşları toplayacaklar.
Hac, Suudi hanedanlığı için önemli bir meşruiyet kaynağı.
Aynı zamanda ham petrole olan bağımlılığını azaltma çabasının bir parçası olarak inanç turizmini geliştirmeye çalışan ülke için de büyük bir mali kazanç kapısı.
Suudi Arabistan geçen yıl Hac için 1.8 milyondan fazla hacı kabul etti ve bunların yaklaşık yüzde 90'ı ülke dışından geldi.
Ayrıca tüm yıl boyunca yapılabilen Umre için gelen 13,5 milyon Müslümanı da ağırladı ve bu sayının 2030 yılına kadar 30 milyona ulaşmasını hedefliyor.
Bu yılki Hac, Müslüman dünyasındaki pek çok kişi için açık bir yara olan ve sekiz aydır kan dökülen, İsrail'in Gazze katliamlarının gölgesinde gerçekleşiyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar