İsrail, 19 Ocak'tan bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının ilk aşamasındaki üçüncü takasın bir parçası olarak Gazze'deki üç İsrailli rehinenin serbest bırakılmasından kısa bir süre sonra Perşembe günü 110 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.
İsrail Cezaevi Servisi (IPS), takas anlaşması çerçevesinde Filistinli tutukluların serbest bırakılması için operasyonel ve lojistik olarak hazırlandığını söyledi.
IPS, Kızıl Haç'ın Ofer cezaevindeki tutukluları Batı Şeria'daki tahliye noktasına nakledeceğini açıkladı.
Aynı kaynağa göre geri kalanlar ise Gazze Şeridi sınırındaki Kerem Ebu Salim sınır kapısına nakledilecek.
Serbest bırakılan Filistinliler
Al Jazeera, Perşembe günü serbest bırakılacak mahkumların listesine ulaştı. Hamas'a ulaşan listeye göre İsrail'in takas anlaşmasının ilk aşaması kapsamında 110 Filistinli mahkumu serbest bırakması bekleniyor.
Listeye göre serbest bırakılacak mahkumlar arasında 32'si müebbet, 48'i ağır hapis cezalarına çarptırılmış mahkumlar ve 30 çocuk bulunuyor.
66 mahkum Batı Şeria'ya gönderilecek, bunların arasında El Fetih'in önde gelen mahkumlarından ve "Özgürlük Tüneli" operasyonunda Gilboa Cezaevinden tünel kazarak kaçan altı mahkumdan biri olan Zekeriya el Zübeydi de bulunuyor.
Israel Today'in haberine göre, ordu Zübeydi'nin İsrail saldırısı altındaki Cenin mülteci kampına dönmesine izin vermeyecek. Zübeydi, Cenin'deki direnişin önde gelen isimlerinden biri olarak gösteriliyor.
Ayrıca 14 Kudüslü mahkum serbest bırakılarak işgal altındaki Kudüs'e nakledilecek ve 9 mahkum da Gazze'ye gönderilecek.
Mısır üzerinden Filistin dışına gönderilecek müebbet hapse çaprıtılmış mahkum sayısı ise 21.
Yeni takasın başlamasından saatler önce İsrail İç Genel Güvenlik Servisi (Şin Bet), Filistinli mahkumların ailelerini kutlama yapmamaları konusunda uyardı.
Bugün gerçekleşen esir takasından önceki iki takasta 290 Filistinli mahkum, Gazze'deki Filistin direnişinin elindeki yedi İsrailli rehineye karşılık serbest bırakılmıştı.
Kaynak: Mepa News