2022'nin siyasi ve ekonomik dinamikleri neler?

Uzmanlara göre 2022'de dünyanın en önemli siyasi ve ekonomik dinamikleri neler? 2022'de dünyada kriz bölgeleri nerelerde yoğunlaşıyor.

Uzmanlara göre 2022 yılı küresel dengeler açısından önemli bir yıl olacak. Pandeminin sona erip ermeyeceğinin dünya ekonomisine yön vermesi beklenirken, orta ve küçük devletlerdeki siyasi ve ekonomik dengelere "süper güçlerin rekabeti" yön verecek.

Kovid-19 pandemisinin büyük ölçüde 2022'de sona ereceğine dair iddialar küresel ekonomiyi yakından ilgilendiriyor. 2021'de dünya genelinde hafifleyen pandemi tedbirleriyle 2020'de gerçekleşen küresel ekonomik daralma kısmen giderilirken 2022'de pandeminin tamamen sona ermesi durumunda ekonomilerde güçlü bir toparlanma bekleniyor. 

Bununla beraber pandemiyle aksayan ve pahalılaşan tedarik zincirindeki sorunların en az birkaç yıl daha sürmesi ön görülüyor. Pandemi nedeniyle değişen bazı ticari rotaların ise kalıcı hale gelebileceği tahmin ediliyor.

ABD-Çin rekabeti artacak

2022'de ABD ve Çin rekabetinin artarak sürmesi bekleniyor. Ekonomik rekabetin yanı sıra Güneydoğu Asya'daki açık denizlerin, özellikle Tayvan'ın askeri bir gerginlik noktası olarak kalması bekleniyor. ABD'de gerginliği hafifletici olarak görülen Demokratların hükümetinin bu sene ülkede gerçekleştirilecek olan Senato ve Kongre seçimlerinde sarsılması durumunda Çin'e karşı daha radikal bir söyleme girişebileceği tahmin ediliyor.

Tek parti rejimiyle yönetilen Çin'de politik bir değişim beklenmezken pandemi nedeniyle düşen büyüme rakamlarının yeniden eski oranlarına ulaşamayabileceği, artan kamu ve özel borçlar nedeniyle Çin'in artık ekonomik riskli bir ülke olduğu, Çin ekonomisinin büyüklüğünün ABD ekonomisinin büyüklüğüne ulaşmasının daha uzak bir geleceğe kaldığı belirtiliyor.

Hindistan

Birkaç sene içerisinde nüfus bakımından Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olması beklenen ve 2022 başında nüfusu 1,4 milyara ulaşan Hindistan yeni yıla büyük sorunlarla giriyor. Ülkede artan Hindu milliyetçiliğinin Müslümanlar başta olmak üzere ülkedeki dini azınlıklara oluşturduğu tehdit ülkeyi iç gerginliklere mahkum ediyor. Yoksulluk sorununun pandemiyle beraber arttığı Hindistan'da iç dini gerginliklerin ekonomiyi de kötü etkilediği, Hindistan'ın geçmişteki yüksek büyüme rakamlarını kaybettiği belirtiliyor.

Avrupa

2021'de ekonomik toparlanma oranları beklenenden düşük kalan Avrupalı ülkelerin 2022'de üretim ve pazarlama rekabetçiliğini iyice kaybedeceği ve Almanya dışında gittikçe tüketim toplumu haline geleceği tahmin ediliyor. Kıtada 2022'de Almanya dışında diğer ülkelerde cari açıkların artması, bunun yeni ekonomik sorunlara neden olması bekleniyor.

2022'de petrol, doğal gaz ve benzeri karbon yakıtları fiyatlarının hem ekonomik büyüme, hem de arz ekseninde şekillenmesi bekleniyor. Büyüme oranlarının yüksek gerçekleşmesi ve üretici ülkelerin arzı kısması durumunda karbon yakıtları fiyatlarında artış olması, Türkiye gibi karbon yakıt ithalatçısı ülkelerin bu fiyatları karşılamada zorlanması bekleniyor.

Ortadoğu

2022'de, 2021'de olduğu gibi dünyanın çatışma merkezinin Ortadoğu'dan başka bölgelere kayma eğiliminin devamı bekleniyor. Bölgede Yemen'deki savaşın sürmesi beklenirken Suriye'deki belirsizliğin savaşı yeniden şiddetlendirme ihtimaline dikkat çekiliyor, seçim sürecindeki belirsizliğin devam ettiği Libya'da ise iç savaşın yeniden başlayabileceği belirtiliyor.

Avrupa'da Ukrayna Rusya'yı işgale hazırlanmakla suçlarken Afrika'da 2021'in en kanlı savaşı olan Tigray Savaşı da sürüyor. 

ABD'nin küresel askeri ve ekonomik güçteki payının 2022'de de gerilemeye devam etmesiyle orta ve küçük seviyedeki ülkelere daha fazla alan açılması eğiliminin sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri