Çocuklar, 5. yılını dolduran iç savaşın gürültüsüz kurbanları. Diğer çocuklar gibi meyvelerin ya da sevimli çizgi film kahramanlarının isimlerinin telâffuzuyla yok, “IŞİD”, “sığınmacı”, “iç savaş”, “hava saldırıları”, “rejim”, “varil bombaları”, “Cenevre” gibi sözcüklerle büyüyorlar. Büyüklerinden en çok duydukları kelimeler bunlar.
Bugün yayımladığı raporunda UNICEF, Suriye ve civarındaki ülkelerde 8,4 milyon Suriyeli çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, milletlerarası destek planlarının yetersiz olduğunu belirtti.
Raporda iç savaş sırasında 3,7 milyon çocuğun doğduğu, bu rakamın Suriyeli çocukların üçte birini oluşturduğu ve hayatlarının “baskı, nefret edilen şey ve göçle şekillendiği” vurgulandı.
Raporda “2013’tekine kıyasla iki kat daha pozitif insan kuşatma aşağıda veya erişilmesi zorlama yerlerde yaşıyor. Destek ulaştırılamayan bu insanların en düşük iki milyonu çocuk, ve bunların 200 bini abluka aşağıda” deniyor.
Kuşatma sebebiyle yardım ulaştırılamayan insanların minimum iki milyonunun çocuk olduğuna uyarı çeken UNICEF, artan bir şekilde daha fazla çocuğun asker olarak kullanılmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Raporda, savaşan tarafların bazıları yedi yaşında olan çocukları bile asker olarak kullandığı, UNICEF’in belirlediği çocuk asker vakalarının yarısından çoğunun 15 yaşından minik olduğu açıklama edildi.
4,8 milyon Suriyeli mültecinin büyük bölümü Türkiye ve öteki komşu ülkelerde, sadece sekizde biri ise Avrupa’da bulunuyor.
Destek kuruluşlarının karşılıklı hazırladığı bambaşka bir raporda ise Rusya, İngiltere, ABD, Fransa, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve İran “Suriye’deki askeri angajmanlarını artırmaktan dolayı” eleştirildi.
Raporda, “Suriye’deki acılara son verme konusunda manâlı rol oynaması gereken bu ülkeler, öbür ölçülerde o acıya aktif olarak katkıda bulunuyor” dendi.
Suriye’de beş yıldır devam eden iç savaşta 250 bin kişinin öldüğü varsayım ediliyor.