Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin adayı Felix Tshisekedi tarihi zafer ilan etti.
Muhalefet sonuçları 'seçim darbesi' olarak ilan ederken, Kongolular 'oy hırsızlığı' yapıldığından endişeli.
2016'dan bu yana ertelenen seçimle, yönetim ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana ilk defa 'demokratik yöntemle' devrediliyor.
O dönem seçimle iktidara gelen Başbakan Patrice Lumumba, koltuğa oturmasından üç ay sonra askeri darbeyle devrilmiş, dört ay sonra da öldürülmüştü.
Joseph Kabila'nın adayı üçüncü sırada kaldı
Yüksek Seçim Kurulu (CENI), 30 Aralık'ta yapılan seçimde, ana muhalefet partisi Demokrasi ve Sosyal İlerleme Birliğinin (UDPS) Başkanı Felix Tshisekedi'nin oyların yüzde 38,57'sini aldığını duyurdu.
Martin Fayulu yüzde 35,2 oy alırken; tartışmalı Cumhurbaşkanı Joseph Kabila'nın desteklediği iktidar koalisyonunun adayı Emmanuel Ramazani Shadary ise yüzde 23,8 oranında kaldı.
Seçimi kaydeben adayların 10 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunuyor.
Felix Tshisekedi babasının bıraktığı koltuğa oturdu
Joseph Kabila'yı 'önemli siyasi ortak' diye tanımlayan 55 yaşındaki siyasetçi, seçim kampanyasını yürüttüğü merkezde yaptığı konuşmada "Herhangi bir siyasi organizasyonun başkanı olmayacağım, bir kabilenin başkanı olmayacağım, bütün Kongoluların cumhurbaşkanı olacağım." diye konuştu.
Tshisekedi'nin babası Etienne Tshisekedi de Kasım 2011'de mevcut Cumhurbaşkanı Kabila'ya karşı yarıştı. Babasının Şubat 2017 yılındaki ölümü üzerine partinin başına geçen 55 yaşındaki siyasetçinin 5 çocuğu bulunuyor.
Şiddet olaylarından endişe ediliyor
Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Kinşasa ve diğer kentlerde Tshisekedi taraftarları sokaklara çıkarak sevinç gösterileri yaptı.
Seçim öncesinde geçtiğimiz ay yaşanan gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetti.
Ülkede 2006 ve 2011'de yapılan seçimlerin ardından şiddet olayları yaşanmıştı.
Joseph Kabila'nın babası Laurent, 1997'de gösterilere önderlik ederek dönemin lideri Mobutu Sese Seko'yu devirdi. Babasının 2001'de öldürülmesi üzerine de Joseph Kabila 2001'de devlet başkanlığı koltuğuna oturdu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir gerçekleştirildiği ülkede görev süresi 2016'da biten Kabila, seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalışmakla suçlanıyordu.