Küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin 2100 yılına kadar yaklaşık 62 santimetre yükseleceği tahmin ediliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Jeomorfolog Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Türkiye’nin kıyılarında bulunan; Çukurova, Kızılırmak Deltası, Küçük ve Büyük Menderes gibi büyük tarım alanlarının önemli bir kısmı sular altında kalacak” dedi.
Eriyen buzul kütlelerinden kaynaklanan suların deniz seviyesinin yükselmesine neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor.
Bu da, dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı Nil Deltası, Ganj Deltası, Bangladeş, ülkemizde Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba deltaları, Sakarya Ovası gibi alanlarda su seviyesinin 62 santimetrelik bir yükselmeye neden olacak” diye konuştu. Tarım alanlarının yok olmasının yanı sıra, yeraltı sularında tuzluluk oranı artacak. Ekosistem değişecek.
62 santimetre olması beklenen bu yükselmenin İstanbul’u dahi etkileyebileceği konusunda uyaran Doç. Dr. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye topoğrafik olarak Avrupa’nın en yüksek ortalama yükseltisine sahip bir ülke. Kıyılarımızda büyük dağlarımız var. Buralarda santimetre seviyesinde meydana gelen değişimler kıyı çizgisinde çok büyük değişiklikler yapmıyor. Ancak kıyı ovalarında belirgin bir miktarda tarım ve ulaşımı etkileyebilecek değişiklikler meydana gelecek. Bu bahsettiğim değişiklikler için 80 yıl kaldı.”