ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi belirsizliğe dönüşmüş durumda

Koalisyonun küçültülmesine yönelik bir anlaşma, Başbakan Muhammed Şiya el Sudani için siyasi bir kazanım olabilir.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynakların Salı günü Al Arabiya İngilizce'ye verdiği bilgiye göre Irak, ABD askerlerinin gelecek yıl ülkeden ayrılmasını istiyor ve çekilmenin bu yıl içinde başlamasını talep ediyor.

Halen Bağdat'ın daveti üzerine Irak'ta bulunan Amerikan ordusunun gelecekteki rolü konusunda bu hafta Washington'da görüşmeler yapılacak.

Pentagon'un Orta Doğu politikasından sorumlu üst düzey yetkilisi ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi bu ayın başlarında Irak Başbakanı ile bir araya gelerek Amerikan askerlerinin çekilmesi görüşmelerini takip etmişti.

Reuters daha önce Iraklı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Irak'ın ABD öncülüğündeki askeri koalisyondaki askerlerin Eylül ayında çekilmeye başlamasını ve Eylül 2025'e kadar koalisyonun görevinin resmen sona ermesini istediğini bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller düzenlediği basın brifinginde her iki tarafın da bu hafta Washington'da bir araya gelerek "IŞİD'in yarattığı tehdide bağlı olarak ABD öncülüğündeki koalisyonun misyonunun nasıl değiştirileceğini" belirleyeceklerini söyledi ve bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi.

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 2003 yılında Irak'ı işgal etmiş, Saddam Hüseyin'i devirmiş ve 2011 yılında geri çekilmişti.

Aynı ABD 2014 yılında ise IŞİD’i bahane ederek Batılı ülkelerle kurduğu koalisyonla Irak’a geri döndü.

ABD'nin şu anda Irak'ta, IŞİD’e karşı 2014 yılında kurulan ve 80'den fazla üyeli koalisyonun başında yaklaşık 2.500 askeri bulunuyor.

Bu askerler biri Bağdat'ta, biri batıdaki Anbar vilayetinde ve diğeri de kuzeydeki Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinde olmak üzere üç ana üste konuşlanmış durumdalar.

Anlaşma kapsamında kaç askerin ülkeden ayrılacağı belli değil. Ancak Iraklı kaynaklar eninde sonunda askerlerin büyük bir kısmının ülkeden ayrılmasını beklediklerini söylerken ABD'li yetkililer ise danışmanlık ve yardım misyonu kapsamında çok sayıda askerin kalabileceğini belirtiyor.

ABD'li yetkililer, kısmen 900 civarında askerinin bulunduğu Suriye'deki sınır ötesi varlığını desteklemek amacıyla Irak'ta karşılıklı olarak bir miktar askeri varlık bulundurmak istiyor.

Konu oldukça politize olmuş durumda. İran'a yakın Iraklı siyasi gruplar ülkenin bir zamanların işgalcisini tekrar kovduklarını göstermek isterken, ABD'li yetkililer İran ve müttefiklerine bir zafer kazandırmaktan kaçınmak istiyor.

ABD, IŞİD'in yeniden toparlanma kabiliyeti konusunda da sürekli olarak “endişelerini” dile getiriyor.

ABD ordusu, örgütün 2017'de Irak'ta ve 2019'da Suriye'de bölgesel olarak yenilgiye uğratıldığını ancak her iki ülkede de saldırılar düzenlemeye devam ettiğini ve bu yıl Suriye'deki saldırılarını 2023'e kıyasla iki katına çıkarma yolunda ilerlediğini söyledi.

Örgüt ve uzantıları son aylarda İran ve Rusya'nın yanı sıra geçen hafta ilk kez Umman'da da saldırılar düzenledi.

Koalisyonun görevi IŞİD'e karşı mücadelede Irak güçlerine danışmanlık ve yardım etmek olsa da Batılı yetkililer ABD ve koalisyon üyelerinin Irak'taki varlığını aynı zamanda İran'ın etkisini kontrol etmek olarak gördüklerini söylüyor.

Koalisyonun küçültülmesine yönelik bir anlaşma, Başbakan Muhammed Şiya el Sudani için siyasi bir kazanım olabilir.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri