ABD’de ve dünya genelinde yaşayan Müslümanların Ramazan’ını kutlayan Başkan Joe Biden, “Jill ve ben ABD ve dünyadaki Müslüman toplulukları içtenlikle kutluyoruz ve iyi dileklerimizi gönderiyoruz” dedi.
“Çok sayıda Amerikalı yarın oruç tutmaya başlayacak” diyen Biden, bu yılın zorluklarla dolu olduğunu hatırlattı ve “Bu pandemi sırasında dostlarımızla ve sevdiklerimizle kutlama ve toplantılarda bir araya gelemeyeceğiz ve çok sayıda aile sevdiklerini kaybetmiş olarak iftar sofrasına oturacak, ancak yine de Müslüman topluluklar bu ayı yeni umutlarla karşılıyor” dedi.
Biden açıklamasında, “Müslüman Amerikalılar ülkemizi kuruluşundan bu yana güçlendirdi. Onlar inşa edilmesine yardım ettikleri Amerika gibi çeşitlilik sahibi ve dinamikler. Bugün Müslümanlar Corona virüsüyle mücadele çabalarımıza liderlik ediyor, aşı geliştirme sürecinde öncü rol oynuyor ve ön cephede mücadele eden sağlık çalışanları arasında yer alıyor. Girişimci olup istihdam yaratıyor, iş sahibi oluyor, ilk müdahale çalışanı, öğretmen oluyor ve ülke genelinde fedakar kamu çalışanları olarak ırksal eşitlik ve toplumsal adalet mücadelemizde başı çekiyorlar” sözlerine yer verdi.
"Müslümanların haklarını savunmaya devam edeceğiz"
Ancak Müslüman Amerikalılar’ın hala zorbalık, yobazlık ve nefret suçlarıyla hedef alındıklarını kaydeden Biden, “Bu önyargı ve bu saldırılar yanlış. Bunlar kabul edilemez. Bunlar sona ermeli. Amerika’da kimse inancını ifade etmekten korkarak yaşamamalı. Yönetimim tüm halkın haklarını ve güvenliğini korumak için yılmadan çalışmaya devam edecek” dedi.
Başkanlığının ilk gününde eski Başkan Donald Trump’ın Müslüman ülkelere getirdiği vize yasağını kaldırmaktan gurur duyduğunu söyleyen Biden, Çin’deki Uygurlar için ve Myanmar’daki Arakanlar için, dünyanın her yerindeki Müslüman topluluklar için insan haklarını savunmaya devam edeceğini kaydetti.
Biden açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Geçen Ramazan’dan bu yana kaybettiklerimizi anarken daha güzel günlerin önümüzde olduğundan umutluyuz. Kutsal kitap Kuran Allah’ın cennetin ve yeryüzünün ışığı olduğunu, bize karanlıktan aydınlığa çıkarken yol gösterdiğini hatırlatır.”
Biden, Beyaz Saray’ın Ramazan etkinliklerinin bu yıl online ortamda yapılacağını ancak gelecek yıl geleneksel kutlamaları yüz yüze yapmayı umduklarını kaydetti.
ABD'nin İslam dünyasına karşı savaşı
ABD, İslam dünyasında 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları öncesinde de dolaylı şekilde sürdürdüğü savaşı, 11 Eylül sonrası doğrudan bir savaşa çevirdi.
Bu süreçte ABD birçok ülkeye doğrudan müdahil oldu. Bunun yanı sıra Batılı müttefikleri ve yerel ortaklarıyla da birçok ülkede savaşlar gerçekleştirdi.
Söz konusu savaşlarda milyonlarca sivil öldürüldü ve yaralandı. Onlarca milyon sivil ise yerlerinden oldu.
ABD ve Batılı müttefiklerinin, 11 Eylül'ün ardından İslam coğrafyasında başlattığı askeri harekatlar neticesinde 37 milyon kişi evlerinden oldu.
Brown University tarafından hazırlanan Costs of War (Savaşın Bedelleri) başlıklı raporda, ABD'nin 11 Eylül 2001 sonrası İslam coğrafyalarında başlattığı savaşların sonuçları ele alındı.
Çalışmada en az 37 milyon kişinin, ABD ve Batı tarafından başlatılan savaşlarda evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı, bu sayının 48 ile 59 milyona kadar çıkabileceği vurgulandı. Raporda Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye'deki savaşlar esas alındı.
Rapora, ABD ve Batılı müttefiklerinin daha kısıtlı katılım gösterdiği savaşların yaşandığı Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika, Çad, Kongo, Mali ve Nijer gibi ülkeler dahil edilmedi.
ABD'nin işlediği savaş suçları ise gerçekçi bir şekilde yargılamaya tabi tutulmadı.
Kaynak: Mepa News, Amerika'nın Sesi