ABD Maliye Bakanlığı, İran'ın insansız hava aracı ve silah programlarına parça ve ekipman sağlamadaki rolleri gerekçesiyle dört kuruluş ve üç kişiyi yaptırım listesine aldı. Yaptırım uygulananlar arasında Türkiye’den bir kişi ve şirketi de var.
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bakanlığa bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile koordinasyon halinde, İran'ın insansız hava aracı ve silah programlarını destek amaçlı Avrupa menşeili İHA motorları dahil parça ve ekipman tedarikine karıştıkları gerekçesiyle, İran ve Türkiye'den dört kuruluş ve üç kişi yaptırım listesine alındı.
Açıklamada, “Bu tedarik şebekesi İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı adına faaliyet gösteriyor. Bu bakanlık İHA ve balistik füze geliştirme faaliyetlerinde bulunan çok sayıda firmayı denetliyor’’ denildi.
Merkezi İran’da bulunan Savunma Teknoloji ve Bilim Araştırma Merkezi ve merkezin ticari yönetici ve satın alma temsilcisi olarak görev yaptığı söylenen Amanallah Paydar ABD’nin yaptırım listesine alındı. Paydar'ın ivme ölçme birimleri ve irtifa referans sistemleri gibi İHA'lardaki cihazların üretiminde kullanılan malzeme aldığı belirtildi.
ABD Maliye Bakanlığı, Paydar ve Savunma Teknoloji ve Bilim Araştırma Merkezi’ne parça ve ekipman sağlamadaki rolü nedeniyle İran vatandaşı Asgar Mahmudi ve paravan şirketi Selin Teknik’e de yaptırım uyguladı.
Murat Bükey ve Ozon Havacılık'a yaptırım
Maliye Bakanlığı, Türkiye’den yaptırım listesine giren şirketi, merkezi İzmir’de bulunan Ozon Havacılık ve Savunma Sanayi Ticaret Anonim Şirketi olarak açıkladı.
Bakanlık, yaptırım listesine alınan Türk vatandaşı Murat Bükey’i de Amanallah Paydar için kimyasal ve biyolojik tespit cihazları dahil savunma alanında kullanılan çeşitli malların tedarikini kolaylaştırmakla suçladı.
Murat Bükey'in ayrıca Paydar’ın kurduğu Farazan Endüstri Mühendisliği şirketine İHA ve karadan havaya füzelerde de kullanılan Avrupa menşeili motorlar sağlamaya çalıştığını öne sürdü.
Açıklamada, ‘’Bükey, şu anda faal olmayan Ozon Spor ve Hobi Ürünleri (Ozon Spor) şirketini kullanarak Paydar için kimyasal ve biyolojik tespit cihazları da dahil savunma alanında kullanımı olan çeşitli malların tedarikini kolaylaştırmıştır. 2018 yılında Bükey İran'la iş yapmasını kolaylaştırmak için ortağını, Ozon Havacılık ve Savunma Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'ni (Ozon Havacılık) kurmaya yönlendirdi. Bükey, Ozone Havacılık'ın hissedarıdır ve şirketi Ozon Spor'u işletmek için kullandığı çevrimiçi altyapıyı kullanarak yönetmektedir’’ denildi.
Açıklamada Murat Bükey’in, ürünleri muhtemelen İran'a aktaran şirketlere 1 milyon dolardan fazla değerde 100'den fazla Avrupa menşeili İHA motoru ve ilgili parça sattığı kaydedildi.
ABD Maliye Bakanlığı'nın Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Müsteşarı Brian E. Nelson bugünkü yaptırımlarla ilgili açıklamasında, "İran'ın İHA'ları ve konvansiyonel silahları kendi vekil güçlerine yaygınlaştırması hem bölgesel güvenliğe hem de küresel istikrara zarar vermeyi sürdürüyor. ABD, İran'ın askeri sanayi kompleksini destekleyen her türlü yabancı tedarik şebekesini ifşa etmeye devam edecektir" dedi.
Geçen Temmuz ayında ABD'ye iade edilen Bükey'e 28 ay hapis
Öte yandan başkent Washington'daki federal bölge mahkemesi bugün, Bükey'in de aralarında bulunduğu birçok sanığı, 2005 ile 2013 yılları arasında İran'a ABD teknolojisini tedarik ve ihraç etme planlarındaki rolleri nedeniyle suçlayan iki iddianameyi açıkladı.
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ilk iddianamede Paydar ve Bükey'in "yakıt bataryalarının etkinliğini ve gücünü test edebilen bir cihazı ABD'den ihraç edip Türkiye üzerinden sevkiyatını gerçekleştirdikleri ve kitle imha silahları alanında kullanılabilecek bir biyolojik tespit sistemi elde etmeye çalıştıkları" belirtildi.
Açıklamada, ikinci iddianamede suçlanan sanıkların şirketleri aracılığıyla "nükleer ve balistik füze testi uygulamaları olduğu bilinen yüksek hızlı bir kamera dahil ABD teknolojisini elde etmek için komplo kurdukları" belirtildi.
Bükey, 2012 ve 2013 yıllarında ABD'den ithal ettiği ve İran'da balistik füze ve biyolojik tespitte kullanılabilecek yakıt bataryaları sattığından şüphelenen Amerikalı savcıların talebi üzerine 2021’in Eylül ayında Barselona Havaalanı’nda tutuklanmıştı.
İspanya yargısı geçen yıl Nisan ayında Bükey'in ABD'ye iadesine karar vermiş ve iade Temmuz ayında gerçekleşmişti.
Bükey, Aralık ayında suçunu kabul etti. Adalet Bakanlığı açıklamasında, Bükey'in dün federal bölge mahkemesinde 28 ay hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Yattığı süre göz önünde bulundurulan Bükey, cezasını tamamladıktan sonra ABD'den sınır dışı edilecek.
Paydar'ın ise kaçak olduğu kaydedildi.
Kaynak: Amerika'nın Sesi