'ABD çekilse de Paris İklim anlaşmasını uygulayacağız'

G-20 ülkeleri, Donald Trump'ın çekildiği iklim anlaşmasını uygulayacaklarını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburg'da gerçekleşen G20 Zirvesi'nde liderlerin iklim değişikliğiyle ilgili düğümü aşarak sonuç bildirgesinde uzlaştıklarını açıkladı.

19 üye ülkenin liderleri ile Paris iklim anlaşmasından imzasını çekeceğini duyuran ABD Başkanı Donald Trump arasındaki fikir ayrılığı ise aşılamadı.

ABD hariç tüm G20 üyesi ülkeler "geri alınamaz" olduğunu söyledikleri Paris iklim anlaşmasını hızla uygulamaya geçirme sözü verdi. ABD'nin Paris Anlaşması'ndan imzasını çekme yönündeki kararının da üye ülkeler tarafından dikkate alınacağı belirtildi.

Angela Merkel, zirveden çıkan metnin görüş ayrılıklarını açıkça gösterdiğini dile getirdi.

Zirve'deki liderler, korumacı politikalarla mücadele etme ve yasal ticaret savunma araçlarının tanınması için çaba sarf etme konularında da anlaştı.

Merkel: Türkiye ile derin farklılıklarımız sürüyor

Öte yandan Angela Merkel, zirvede Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin detaylarına da değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile "derin" fikir ayrılıklarının devam ettiğini söyleyen Merkel, şu ifadeleri kullandı:

"Birçok tutuklama, Türkiye'nin genel olarak attığı adımlar ve İncirlik Hava Üssü'ne ziyaretin engellenmesi - bunlar derin farklılıklara işaret eden gelişmeler ve biz de bunları masanın altına süpürmedik."

G20 Zirvesi kapsamında ülkede miting yapma talebine izin verilmemesine Erdoğan tepki göstermiş, "Almanya konuşmama izin vermeyerek intihar ediyor" demişti.

Erdoğan ayrıca, zirvenin ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek, iki ülke arasındaki ilişkiler ile Suriye, Irak ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Görüşmenin basına açık bölümünde Erdoğan, "Hepsinden öte tabii Suriye, Irak, bununla ilgili bölgedeki beklentiler çok yüksek. Ben görüşmemizi bu bakımdan da çok önemsiyorum. Şu ana kadar da koyduğunuz iradeye şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum" dedi.

Putin ise, "Türkiye'nin rolü sayesinde Suriye'deki durum daha iyiye giderken, terörle mücadelede önemli bir mesafe katedildi" diye konuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri