ABD Hava Kuvvetlerine ait bir B-52 bombardıman uçağı 19 Şubat'ta Filipinler'in Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde Güney Çin Denizi üzerinde gerçekleştirdiği devriye sırasında üç Filipin FA-50 tipi savaş uçağıyla birlikte uçtu.
Filipin Hava Kuvvetleri devriyenin Filipinler ve ABD arasında devam etmekte olan Deniz İşbirliği Faaliyetinin bir parçası olduğunu duyurdu. ABD Donanması daha önce faaliyete katıldığını duyurmuş, ancak Hava Kuvvetleri B-52'nin katılımını kamuoyuna açıklamamıştı.
Güney Çin Denizi yoğun bir şekilde ticaretin yapıldığı ve yoğun çekişmelerin yaşandığı bir bölge. Uluslararası hukuka göre Münhasır Ekonomik Bölge Filipinler'e 200 deniz mili genişliğindeki bölgede doğal kaynaklardan yararlanma konusunda münhasır haklar tanımaktadır.
Ancak Çin, Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Endonezya'nın hak iddia ettiği alanlar da dahil olmak üzere suların büyük bir kısmı üzerinde egemenlik iddia etmekte.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Bölgesi Komutanlığı bombardıman uçağının devriyesinin ardından bir açıklama yayınlayarak Filipinler'i "Güney Çin Denizi'nde sorun çıkarmak için" dış ülkelerle işbirliği yapmakla suçladı.
Açıklamada, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Bölgesi Komutanlığı'nın cephedeki hava ve deniz kuvvetlerini bölgeyi yakından izlemek üzere gönderdiği belirtilerek birliklerin teyakkuz halinde olduğu vurgulandı.
Ancak, Filipinler Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Ma. Consuelo Castillo yaptığı açıklamada devriyenin "hiçbir şekilde herhangi bir ülkeye yönelik olmadığını ve kendi topraklarımızda ve Filipinler'in Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde faaliyet gösterdiğimiz için faaliyetin uluslararası kurallara bağlı düzene uygun olduğunu" söyledi.
Filipinler Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Albay Xerxes Trinidad hava devriyesinin "her iki Silahlı Kuvvetin birlikte çalışma kabiliyetini arttırma ve Hint-Pasifik'te bölgesel barış ve güvenliği ilerletme konusundaki kararlılığını gösterdiğini" sözlerine ekledi.
Filipin savaş uçaklarıyla birlikte devriye gezen B-52, Ocak ayı sonunda Guam'daki Anderson Hava Kuvvetleri Üssü'ne konuşlanan Minot Hava Kuvvetleri Üssü 5. Bombardıman Filosu'na aitti. Toplam dört B-52, Japonya, Avustralya, Fransa, Güney Kore ve Kanada'nın katıldığı çok taraflı bir hava tatbikatı olan Cope North 24'ü desteklemek üzere bölgeye geldi.
Üç hafta sürecek olan tatbikat Guam'ın yaklaşık 120 mil kuzeyindeki Tinian ve Saipan adalarını kapsıyor ve 23 Şubat'ta sona erecek.
Nükleer kapasiteli bombardıman uçakları son yıllarda çekişmeli Güney Çin Denizi'nde pek göze batmıyordu ancak Ekim ayında ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Çin savaş uçağının bölgede gece vakti bir B-52'nin 10 fit yakınına kadar yaklaştığını açıkladı ve olayı "güvensiz ve profesyonelce olmayan" bir hareket olarak değerlendirdi.
Amerika Birleşik Devletleri Hint-Pasifik Komutanlığı (INDOPACOM) ayrıca 2020, 2019 ve 2018 yıllarında Güney Çin Denizi üzerinde B-52 uçuşları yapıldığını da kaydetti.
INDOPACOM'a göre daha geniş anlamda ABD bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor; bu ayın başlarında ABD'den USS Gabrielle Giffords (LCS 10) ve bir MH-60S Sea Hawk Filipin Donanması ile birlikte bölgede tatbikat yaptı.
Pentagon yetkililerine göre bu durum Çin gemi ve uçaklarının "tehlikeli" ve "yasadışı" eylemlerini arttırdığı bir dönemde gerçekleşiyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Washington'un Filipinler'e olan savunma taahhüdünün "çelik gibi" olduğunu ve Filipin uçaklarına, gemilerine ya da silahlı kuvvetlerine yapılacak herhangi bir saldırının Filipinler ile olan Karşılıklı Savunma Anlaşmasını devreye sokacağını vurguladı.
Filipinler'in FA-50 savaş uçağı, Lockheed Martin'in geliştirme desteğiyle Korea Aerospace Industries tarafından üretilen Güney Kore'nin süpersonik T-50 eğitim jetinin yükseltilmiş bir versiyonudur.
Kaynak: Mepa News, Air & Space Forces Magazine