Bir milyondan fazla insanın koronavirüsten etkilendiği, yaklaşık 60 bin kişinin yaşamını yitirdiği, salgının merkezi hâline gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonominin gidişatına dair ilk resmi rakamlar açıklandı.
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ocak ve mart aylarını kapsayan birinci çeyrekte yüzde 4,8 daraldı.
Bloomberg analistlerine göre küresel finansal krizin ardından başlayan ekonomik genişlemenin sonu anlamına gelen bu rakam, resesyonun da ilk sinyali.
ABD ekonomisinde “kötü” olarak değerlendirilen son GSYH rakamı 2014’ün ilk çeyreğindeki yüzde 1,1 daralmaydı. Ancak 2008’in son çeyreğinde ekonomi yüzde 8,4 küçülmüştü.
2019’un ekim, kasım, aralık dönemini kapsayan dördüncü çeyrek büyümesi ise yüzde 2,1’di.
Restoran ve dükkanların kapanmasıyla yüzde 7,6 gerileyen tüketim harcamaları hızı ise 1980’dan bu yana en kötü düşüşü gördü.
2009’dan bu yana en kötü seviyeyi gören konut dışı yatırımlardaki gerileme ise yüzde 8,6.
Konut inşası yatırımları ise havaların iyileşmesi ve mortgage kredi faizlerinin düşmesi ile 2012’den bu yana en iyi kazanımını gördü ve yüzde 21 yükseldi.
Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ekonomik Analiz Bürosu’ndan yapılan açıklamada koronavirüs kapatmalarının talepte hızlı değişime, iş yerleri ve okulların online ortama taşınmasına, tüketicilerin harcamalarını iptal etmesi, kısıtlaması ya da değiştirmesine yola açtığı hatırlatıldı.
ABD ekonomisi yüzde 4,8 küçüldü
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ocak ve mart aylarını kapsayan birinci çeyrekte yüzde 4,8 daraldı.