ABD: Gazze'deki ölü sayısı kabul edilemeyecek kadar yüksek

ABD 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği tüm katliamlara rağmen İsrail'i güçlü bir şekilde savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü iki üst düzey İsrailli yetkiliye İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında "kabul edilemeyecek kadar yüksek" sivil kayıplar yaşandığını söyledi.

İsrail ordusu son günlerde sivillerin barındığı bir mülteci kampı ve BM tarafından işletilen çok sayıda okul da dahil olmak üzere birçok katliam gerçekleştirdi.

Buna karşılık Hamas'ın ateşkes görüşmelerinden çekildiğini açıklaması, ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması umutlarının daha da azalmasına neden oldu.

Blinken iki İsrailli üst düzey yetkiliyi -Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi- "Gazze'de son dönemde meydana gelen sivil kayıplardan duyduğumuz ciddi endişeyi ifade etmek üzere" kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "kayıplar hala kabul edilemez derecede yüksek, bu çatışmada çok fazla sivilin öldürüldüğünü görmeye devam ediyoruz" dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Cumartesi günü İsrail saldırılarında Han Yunus yakınlarındaki El Mevasi kampında 90'dan fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

El Mevasi İsrail tarafından Gazze Şeridi'nde "güvenli bölge" olarak tanımlanan bir alan.

AFP, İsrail'in "güvenli bölge" ilan ettiği El Mevasi'de sirenlerin çaldığını ve kadınların çığlık attığını, çocukların enkazdan kanlar içinde ve hareketsiz bir şekilde çıkarıldığını bildirdi.

İsrail ordusu bombardımanın iki kişiyi hedef aldığını söyledi: Hamas'ın askeri kanadının başı Muhammed Deyf ve ordunun “öldürüldüğünü" söylediği yakın yardımcısı Rafa Seleme.

Bir Hamas yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada Deyf'in "iyi durumda olduğunu ve operasyonları doğrudan yönettiğini” söyledi.

Miller'a göre iki İsrailli yetkili Blinken'e Deyf'in akıbeti hakkında "henüz kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını" belirtti.

İkili görüşmelerde ayrıca İsrail ile Hamas arasında ateşkes, Gazze'ye insani yardım ve savaş sonrası planların da ele alındığı belirtildi.

Ziyaret, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmadan birkaç gün önce gerçekleşti.

Miller, "İsrail'den ateşkese varmak istediklerini ve ortaya koydukları teklife bağlı olduklarını duymaya devam ediyoruz" dedi.

ABD 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği tüm katliamlara rağmen İsrail'i güçlü bir şekilde savunuyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 38.584 kişi hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü durum nedeniyle artan bir siyasi baskı altında.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri