"ABD Güvenli Bölge İstemiyor"

ABD'nin, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge talebine soğuk baktığı ifade edildi.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgide; Financial Times, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebine Amerika Birleşik Devletleri'nin sıcak bakmadığını yazıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu Çin'de yapılan G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebinde ısrarcı olduğunu dile getirmişti.

Financial Times, Erdoğan'ın bu talebini "Türkiye, Suriye'deki rolünü artırmak istiyor" diye yorumluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenli bölgeye Türkiye'ye sığınan Suriyelileri yerleştirmek istediğinin belirtildiği haber şöyle devam ediyor:

"ABD bir süredir Türkiye'yi IŞİD'i Suriye'nin kuzey sınırından temizlemek için bir operasyon düzenlemeye çağırıyordu.

"Ancak Washington bölgede resmi bir güvenli bölge oluşturulması önerilerine ısrarla karşı çıkıyor. Bunun ABD öncülüğündeki koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülüğe sokacağından korkuyor."

"Suriye'deki savaşta şu ana kadar büyük oranda hüsrana uğramış olan Erdoğan için, uluslarası desteği de alacağı Türkiye idaresindeki bir güvenli bölge, savaşta çok önemli bir oyuncu olmak anlamına geliyor."

Financial Times, Türkiye'nin bu çağrısına karşılık bulması durumunda, savaş planları hem Rusya hem de ABD tarafından kabul edilmiş olan tek taraf olacağına da dikkat çekiyor.

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun, Cerablus'un ardından güneye inerek Menbiç ve IŞİD'in elindeki El-Bab'a yöneleceğini yazan Financial Times, bu planlar gerçekleşirse ÖSO'nun Kürt savaşçılara tehlikeli şekilde yaklaşmış olacağını belirtiyor:

"Bu durum aynı zamanda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu da ciddi şekilde artırır. Hem Türk ordusunun, hem de muhalif savaşçılara verilen maddi desteğin savaş sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiği anlamına gelir.

"Uzmanlar böyle bir operasyon için en az 35 bin savaşçıya ve Türkiye'den sürekli bir özel kuvvet ve cephane desteğine ihitiyaç olacağını tahmin ediyor"

TEPAV'dan (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) Nihat Ali Özcan gazeteye verdiği demeçte "Bu, yıllar sürecek büyük bir yükümlülük anlamına gelir. Bir bölgeyi aldığınızda, artık onu elinizde tutmak zorundasınızdır ve bu Suriye'de yıllar sürebilir" diyor.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Suriye'de "uçuşa yasak bölge" oluşturulmasının temel sorunları çözeceğini düşünmediklerini söyledi.

 

Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama'nın Laos ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Obama arasında Çin'de yapılan görüşmenin ardından Türkiye'nin Suriye'de uçuşa yasak bölge kurulmasına ilişkin çağrıları hakkında ABD yönetiminin görüşlerinin değişip değişmediği sorusu üzerine Rhodes, öncelikle Fırat Kalkanı Harekatı'na değinerek, terör örgütü DAİŞ unsurlarının Suriye'de Türkiye sınırından temizlenmesine yönelik ilerlemeden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

 

Bunun, uzun süredir Türkiye ile görüşmelerinde odaklandıkları bir konu olduğunu hatırlatan Rhodes, şöyle devam etti:

 

"Sahada Suriye Demokratik Güçlerine destek için yaptığımız kendi operasyonlarımız Münbiç'in temizlenmesine yardım etti. Münbiç, DAİŞ savaşçılarının Türkiye'ye doğru önemli bir geçiş noktasıydı. Türkiye'nin Cerablus'taki operasyonları ve sınırdaki temizlik operasyonları da oradaki sınır bölgesinin kesilmesine olan önemli önceliğimizde ciddi ilerleme sağladı. O bölge, yabancı savaşçıların Suriye'ye girip çıktığı bir yerdi ve Türk güçleri, muhalif güçler, bizim lojistik desteğimiz ve hava desteğimiz sayesinde sınırın o bölgesini kapatabilirsek DAİŞ'e karşı büyük bir kazanım elde etmiş olacaktık."

 

Rhodes, uçuşa yasak bölge konusunda ise görüşlerinin değişmediği mesajını verdi.

 

ABD askeri kaynaklarını, DAİŞ ve El Nusra ile mücadelede kullanmak istediklerini anlatan Rhodes, "Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz çünkü sahada hala bir savaş devam ediyor. Uçuşa yasak bir bölge sadece belli bir alanı kapsamış olacak. Oysa sorunlar ve şiddet ülkenin genelinde." dedi.

 

Türkiye sınırındaki temizlenmiş alanın korunması halinde daha geniş bir alanda güvenliğin sağlanacağını ve yabancı savaşçı akışının duracağını belirten Rhodes, bu düşüncelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştıklarını aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

ABD: Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge talebine olumlu yanıt vermedik

Haberler Haberleri