ABD: Hamas ve İsrail'in ateşkes konusundaki açıklamaları gizli görüşmeleri yansıtmıyor

Hamas'ın Gazze'ye yönelik saldırının anlaşmayı 'başa döndürebileceğini' söylemesinin ardından ABD İsrail'in yeni taleplerini karşılamak için çabalıyor.

Gazze'de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakereler Pazartesi günü İsrail'in Filistinlilerin şiddetli İsrail bombardımanına maruz kaldıkları Gazze şehrine yeni bir saldırı başlatmasının ardından daha da zorlaştı.

Hamas, grubun siyasi lideri İsmail Haniye'nin sözlerine yer verdiği bir açıklama yayınlayarak saldırının "müzakere sürecini en başa döndürebileceğini" söyledi.

Haniye, "Netanyahu ve ordusu bu yolun çöküşünün tüm sorumluluğunu taşıyacaktır" dedi.

Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun
yeni talepleri ve İsrail'in yoğun bombardımanı, ABD'nin geçen hafta arabulucuların aylardır süren görüşmelerde "bir ilerleme" sağladığı iddiasına darbe vurdu.

Hamas'tan yapılan açıklamada da Netanyahu'nun ateşkes görüşmelerinin önüne engeller koyduğu belirtildi ve arabuluculara Netanyahu'nun "manevraları ve suçları" olarak adlandırdığı bu duruma müdahale etmeleri çağrısında bulunuldu.

"Bu konuda çok ama çok sıkı çalışıyoruz. İki tarafın pozisyonlarında hala bazı boşluklar var, ancak burada bir şansımız olduğunu düşünmeseydik oraya bir ekip göndermezdik." diyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada barış görüşmeleri için Mısır'da bulunan ABD'li yetkililerden oluşan bir ekibe atıfta bulundu.

Kirby, ABD'nin anlaşma için bir fırsat olduğuna inandığının bir işareti olarak Beyaz Saray'ın Biden'ın en iyi sırdaşlarından ikisini, CIA direktörü Bill Burns ve Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu direktörü Brett McGurk'ü Mısır, İsrail ve Ürdünlü yetkililerle görüşmek üzere Mısır'a gönderdiğini sözlerine ekledi.

Kirby ayrıca hem Hamas'tan hem de İsrail'den gelen sert açıklamaları eleştirerek "her iki tarafta da, kendileriyle ya da muhataplarıyla yaptığımız özel görüşmeleri tam olarak yansıtmayan kamuoyu yorumları görüyorsunuz" dedi.

Mısır sınırı

Netanyahu'nun Gazze ile Mısır'ın Sina bölgesi arasındaki sınırın güvence altına alınmasını da içeren yeni talebi, ilişkilerin yıprandığı bir dönemde ABD'nin İsrail ile Mısır ordusu arasında arabuluculuk yapmasını gerektirecek gibi görünüyor.

İsrail'in Mısır'ı Hamas'ın silah kaçakçılığını önlemekte başarısız olmakla suçlaması Kahire'nin savunma kurumlarını ve üst rütbeli subaylarını özellikle rahatsız etti.

Middle East Eye Mayıs ayında Mısır'ın eski Savunma Bakanı Muhammed Zeki'nin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Gazze savaşını yönetme biçimi nedeniyle istifa tehdidinde bulunduğunu bildirmişti. Sisi geçen hafta yeni kabinesini açıkladı ve eski Süveyş Valisi General Abdülmecid Sakr'ı savunma bakanı olarak atadı.

ABD, İsrail'in Mayıs ayında Refah sınır kapısını ele geçirmesinden önce İsrail ile Mısır arasındaki gerilimi yumuşatmak amacıyla Sina'da İsrail'in iddialarını ele almak üzere teknik ekipler görevlendirdi. İsrail yine de sınır kapısını ele geçirdi.

Axios'un haberine göre Kahire'deki görüşmelerin ardından McGurk İsrail'e giderek Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşecek.

Burns ise Çarşamba günü Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdurrahman El Sani, Mısır'ın istihbarat şefi Abbas Kamil ve Mossad direktörü David Barnea ile görüşmek üzere Doha'ya hareket edecek.

Hizbullah ile İsrail arasında savaş riskinin arttığı ve Gazze'deki ölü sayısının tırmanmaya devam ettiği bir dönemde yapılan son görüşmelerde Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarındaki toplam ölü sayısının 38,152 olduğunu ve bunların çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu açıkladı.

Uzmanlar tarafından kaleme alınan ve İngiliz tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan bir makalede, Gazze'de ölen Filistinlilerin gerçek sayısının 186.000'i aşabileceği uyarısında bulunularak, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının korkunç bilançosunun altı çiziliyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri