Lübnan Hizbullah ve İsrail ordusu arasında sınır hattında yer yer düşük yoğunluklu çatışmalar sürerken tarafların bir savaşa girip girmeyeceği de tartışma konusu oldu.
Başkent Beyrut'ta düzenlenen Salih Aruri suikastının ardından her iki taraf da savaşın Gazze Şeridi'nin ötesine yayılması riskinden kaçınmak istediklerini gösteren açıklamalar yaptı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Çarşamba günü Beyrut'ta yaptığı konuşmada, Aruri'nin öldürülmesinin ardından "sessiz kalmayacakları" sözünü verdi. Nasrallah, İsrail'in savaşı Lübnan'a taşıması halinde sonuna kadar savaşacaklarını söylese de İsrail'e karşı harekete geçme konusunda somut bir tehditte bulunmadı.
Nasrallah çatışmaların "kesin hesaplar yapılarak" ve "Lübnan'daki şartlar dikkate alınarak" sürdürüldüğünü belirtti.
İsrail ise Aruri'ye suikast düzenlediğini ne doğruladı ne de yalanladı.
İsrailli yetkililer gerçekleştirdikleri saldırı hakkında kesin açıklamalarda bulunmaktan kaçındılar.
İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail'in Hizbullah'ın olası bir yanıtına hazırlanmak için ne yaptığı sorusuna şu yanıtı verdi: "Bahsettiğiniz konuya yanıt vermeyeceğim. Biz Hamas'a karşı mücadeleye odaklanmış durumdayız."
Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de Nasrallah'ın konuşmasıyla ilgili bir soru üzerine gazetecilere şunları söyledi: "Hizbullah'ın Hamas'ın yardımına koşmak için sürece tamamen dahil olduğunu görmedik."
Adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan bir başka ABD'li yetkili ise ne Hizbullah'ın ne de İsrail'in savaş istediğini öne sürdü. Yetkili, "Hizbullah'ın İsrail'le savaşa girme yönünde açık bir arzusu yok. İsrail'in de Hizbullah ile savaşa girmek için açık bir arzusu bulunmuyor." dedi.
Reuters'ın aktardığı habere göre bir başka ABD'li yetkili, ABD'nin Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'ın da İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimi yatıştırmaya çalışmak üzere İsrail'e gideceğini söyledi.
Kaynak: Mepa News