ABD hükümetine bağlı Afganistan'ın Yeniden İnşası Misyonu Özel Müfettişliği yeni bir rapor yayınlayarak Afgan Ordusu ve güvenlik güçlerinin ABD'nin 15 yıldır ülkede sürdürdüğü savaştan neler öğrendiğini değerlendirdi.
Raporda, savaşın başında ABD'nin güvenlik öncelikleriyle hareket etmesinin Afgan Ordusu'na uzun vadede olumsuz etki ettiği bildiriliyor.
İlk kez yayınlalan rapor, Afganistan Ordusu ve güvenlik güçlerinin yolsuzluk, ekipman ve eğitim yetersizliği, güvenlik altyapısını olmayışı ve deneyimsizlik gibi nedenlerle yıpranarak zayıfladığını ortaya koydu.
Afgan ordusunun üçte biri kayıp
Özel Müfettişliği'n raporuna göre, 2013 ve 2016 yılları arasında Afgan Milli Ordusu içerisindeki yıpranma ve kayıp oranının çok yüksek olduğu ifade edildi.
Konuya ilişkin şu sözlere yer verildi: "Her yıl ordunun neredeyse üçte biri kaybedildi. Bu kadar yüksek bir kayıp oranı neticesinde eğitim düzeyi çok düşük veya hiç eğitim almamış bir askeri güç ortaya çıktı."
Bu çarpıcı oranların, çatışmalarda hayatını kaybeden askerler, orduda görevli memurlara devlet desteğinin yetersizliği ve genel nüfusun eğitim seviyesinin düşük olmasının neden olduğu düşünülüyor.
Ordunun önceliği savunma
Taliban karşısında büyük kayıplar verilmesi nedeniyle Afgan Milli Ordusu'nun savunma yapmayı öncelik olarak belirlediği bildirilirken bu durum nedeniyle Taliban kontrolündeki bölgelere operasyon yapılamadığı ifade edildi. Kayıplarını azaltmaya çalışan Afgan Ordusu, yüksek nüfuslu yerleşim yerlerinin kontrolüne odaklandı.
Ancak Taliban'ın yoğun nüfuslu yerleşim yerlerine saldırmak için kırsal bölgeleri üs olarak kullandığı bu nedenle büyük şehirlerin de Taliban 'tehditi altında' olduğu duyuruldu.
Taliban'ın kırsal bölgelerde büyük konvoylarla hareket etmekten çekinmediği bildirildi.
Orduda kimlik krizi
Afganistan'ın Yeniden İnşası Misyonu Özel Müfettişliği raporunda Afgan Ordusuna oldukça sert eleştiriler yöneltildi. Ordunun, Afgan halkının ihtiyacı olan güvenliği sağlama konusunda hala yetersiz olduğu ifade edilerek mevcut durumda isyan karşıtı silahlı güç gibi hareket ettiği yorumu yapıldı.
Ayrıca ordunun, askeri personelin tamamını içine alan ortak bir kimlik oluşturma konusunda yetersiz kaldığı bildirildi.
Taliban, ülkedeki etkinliği her geçen gün arttırıyor.
Uzun vadeli strateji ihtiyacı
Rapor, Taliban'a karşı yürütülen mücadelede Afgan Milli Ordusunun yetersiz kaldığı sonucuna ulaşıyor.
"ABD ve diğer koalisyon güçleri Afganistan'ın güvenliğini kendisini kanıtlamış, keyfi ve siyasi olarak yönlendirilmeyen aynı zamanda Taliban'a karşı koyabilecek bir askeri güce teslim etmek istiyorsa uzun vadeli stratejiler geliştirmesi gerekiyor"
Kaynak: Mepa News