Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Guantanamo mahkumu Abdurrahman en Neşiri'ye yönelik işkence uygulamaları sürecinde yer almaları sebebiyle ABD dahil birçok ülkeyi eleştirdi.
BM bünyesinde keyfi gözaltı üzerine araştırmalar yapan çalışma grubu, Neşiri'ye yönelik işkenceler ve insanlık dışı muamelelerden ABD, Litvanya, Fas, Polonya, Romanya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve eski Kabil yönetimini sorumlu tutan bir rapor yayımladı.
Raporda BM uzmanları, Neşiri'nin Guantanamo'dan derhal serbest bırakılıp kendisine tazminat ödenmesi gerektiğini belirtirken Guantanamo cezaevindeki savaş suçları mahkemesinin, Neşiri'yi "ABD yargı sisteminde normal şartlarda geçerli olan adil yargılanma sürecinden mahrum bıraktığını" vurguladı.
Guantanamo mahkumu Neşiri Amerikan istihbaratı CIA'in işkencelerine maruz kalmıştı. Neşiri, geçtiğimiz günlerde İngiliz istihbaratını da işkence sürecinde yer almakla suçlamıştı. Buna rağmen BM raporunda İngiltere'nin adının geçmemesi dikkat çekti.
"ABD işkence suçlamalarını raporlardan sildi"
17 yıldır Guantanamo’da tutulan Neşiri sorgulandığı zamanlarda su işkencesi (waterboarding) gördüğünü belirtmesine rağmen, suçlamaları ABD'li yetkililerce raporlardan çıkarılmıştı.
Travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olan 57 yaşındaki Neşiri, 2002 yılında Tayland'da CIA yetkililerince waterboarding işkencesi gördü. Neşiri ayrıca cinsel tacize uğradı ve sorgulamalar sırasında elektrik, matkap ve silahla tehdit edildi.
Tüm bu işkencelere rağmen, ABD'li yetkililerce yazılan raporlarda, Neşiri'nin tanıklıklarına ve şikayetlerine yer verilmedi.
2007 yılındaki sorgulamalarda ABD ajanlarına, mahkumlara dair raporlardan işkence süreçlerini çıkarmaları ve bunları ayrı ve gizli belgelerde işlemeleri talimatı verilmişti.
Neşiri, Yemen'deki USS Cole saldırısında rol oynamakla suçlanıyordu.
2000 yılının 12 Ekim sabahı, Aden limanında yakıt ikmali için demirleyen USS Cole savaş gemisi, saat 11.18’de, C4 patlayıcılarla yüklenmiş bir botun infilak ettirilmesiyle hedef alınmıştı. Yaklaşık 300 kilogram patlayıcının infilak ettiği esnada, savaş gemisinin mürettebatı yemek için toplanmıştı. Patlama sonucu yaklaşık 12 metreye 18 metre boyutlarında bir delik oluşurken, 17 Amerikan askeri öldü, 39’u ise yaralandı.
Abdürrahim el Neşiri bu olayın ardından iki yıl sonra yakalandı ve ABD gözetiminde tutuldu.
Ancak Neşiri, işkence altında itirafa zorlandığı dönemin ardından, 2011 yılına kadar herhangi bir suçlamayla itham edilmedi.
Kaynak: Mepa News