Çin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Washington'da üçlü bir toplantıya ev sahipliği yapmasının ardından Cuma günü ABD, Japonya ve Filipinler'i eleştirdi ve Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerini "yasal" olarak savundu.
Biden Perşembe günü Beyaz Saray'da düzenlenen zirvede Filipinler'i Güney Çin Denizi'nde herhangi bir saldırıya karşı savunma sözü verirken, Çin ve Filipin gemileri arasında ihtilaflı su yolunda tekrarlanan çatışmalar daha geniş çaplı çatışma korkularını arttırdı.
Üç ülkenin liderleri tarafından yayınlanan ortak bildiride Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinden duyulan "ciddi endişe" dile getirildi ve Çin'in davranışları "tehlikeli ve saldırgan" olarak nitelendirildi.
Pekin, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ederek Filipinler de dahil olmak üzere birçok Güneydoğu Asya ülkesinin rakip iddialarını bir kenara itiyor.
Cuma günü Çin, Washington'daki ortak zirveye karşı çıktı ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'in "ilgili ülkelerin blok siyasetini manipüle etmesine kesinlikle karşı çıktığını ve muhalefeti kışkırtan ya da muhalefet için planlar yapan ve diğer ülkelerin stratejik güvenlik ve çıkarlarına zarar veren her türlü davranışa kesinlikle karşı çıktığını" söyledi.
Mao düzenli olarak gerçekleştirdiği basın toplantısında "Bölgedeki diğer ülkeleri dışlayan kapalı kliklere katılmaya kesinlikle karşıyız" dedi.
"Japonya ve Filipinler elbette diğer ülkelerle normal ilişkiler geliştirebilir, ancak başka bir ülkenin çıkarlarına zarar verme pahasına üçlü işbirliğine girmek bir yana, bölgeye hizipçi muhalefeti davet etmemelidirler.
Eğer bunlar Çin'e yönelik ahlaksızca karalama ve saldırılar değilse, nedir?" dedi.
Mao, "Çin'in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki eylemleri uygun ve yasaldır ve kınanamaz" diye ekledi.
"Çelik gibi"
Perşembe günü Biden Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida'ya ABD'nin Japonya ve Filipinler'e yönelik savunma taahhütlerinin "çelik gibi" olduğunu söyledi.
ABD başkanlık konutunun büyük Doğu Odası'nda at nalı şeklindeki ahşap masanın etrafında bir araya gelen ABD, Japonya ve Filipin liderleri toplantıyı "tarihi" bir görüşme olarak nitelendirdi.
Çin'in adını anmadan, ittifaklarını otoriter Pekin'in aksine Asya-Pasifik bölgesinde barış ve demokrasinin temeli olarak tanımladılar.
Çin eğilimli selefi Rodrigo Duterte'ye kıyasla Washington'a daha yakın görülen Marcos, "kurallara dayalı uluslararası düzene sarsılmaz bir bağlılığı" paylaştıklarını söyledi.
Kishida "çok katmanlı işbirliğinin şart olduğunu" ve "bugünkü toplantının tarih yazacağını" söyledi.
81 yaşındaki Biden, ülkenin eski diktatörünün oğlu ve adaşı olan 66 yaşındaki Marcos ile de ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.
Kaynak: Mepa News