ABD Keşmir krizinde 'diyalogdan yana'

ABD Keşmir krizinde Pakistan ve Hindistan'ın karşılıklı diyalog kurması taraftarı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hindistan ve Pakistan arasında "doğrudan diyaloğu desteklediğini" açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı "Keşmir konusunda ABD, Hindistan ve Pakistan arasında direk diyaloğu destekliyor." dedi.

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 'ret' oyuna karşı 125 'evet' oyuyla pazartesi günü kabul edildi.

Bu gelişme sonrası Pakistan, Hindistan’ın İslamabad büyükelçisinin sınır dışı edileceğini açıkladı.

Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir anlaşmazlığı

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmak istese de dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

İki ülke Keşmir için 3 kez savaştı

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde ve bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim bulunuyor. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Keşmir kararı sonrası Pakistan ve Hindistan arasında ipler geriliyor
BAE'den Hindistan'ın tepki çeken Keşmir kararına destek

Haberler Haberleri