ABD: Koronavirüs aşıları kalp kası iltihabı ile gündemde

Amerikalı sağlık yetkilileri ülkede en yaygın uygulanan Covid-19 aşıları olan Moderna ve Pfizer/BioNTech’in iki dozu arasında beklenen sürenin sekiz haftaya uzatılmasını değerlendiriyor.

Amerikalı sağlık yetkilileri ülkede en yaygın uygulanan Covid-19 aşıları olan Moderna ve Pfizer/BioNTech’in iki dozu arasında beklenen sürenin sekiz haftaya uzatılmasını değerlendiriyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yeni sürenin, nadir görülen bir yan etki olan kalp kası iltihabı (miyokardit) vakalarını da azaltabileceği görüşünde.

CDC yetkilisi Dr. Sara Oliver, Aşı Uygulamaları Tavsiye Komisyonu toplantısında Moderna ve Pfizer/BioNTech’e bu yönde tavsiyede bulunmayı değerlendirdiğini bildirdi.

ABD’de iki doz arasında tavsiye edilen bekleme süresi Pfizer’in aşısı için üç, Moderna’nın aşısı içinse dört hafta.

Dr. Oliver yaptığı sunumda dozlar arasındaki sürenin uzatılmasının miyokardit vakalarını azalttığının sanıldığını belirtti ve sekiz hafta arayla yapılan aşılamanın ardından kalp kası iltihabı oranının en düşük seviyede görüldüğünü kaydetti.

Miyokardit, Moderna ve Pfizer/BioNTech’in kullandığı elçi RNA teknolojisiyle üretilen aşılarda nadir görülen bir yan etki. Vakaların genç erkekler arasında daha yaygın olduğu sanılıyor.

Oliver ayrıca dozların arasındaki bekleme süresinin uzatılmasının aşıların etkinliğini de arttırdığını söyledi.

ABD’de ölü sayısı 900 bine çıktı

ABD’de Cuma günü Covid-19’dan ölenlerin toplam sayısı 900 bine çıktı. Rakam iki aydan kısa süre önce 800 bin olmuştu.

CDC’ye göre ülke nüfusunun yüzde 64’ü yani 212 milyon civarında kişi tam aşılı.

Brown Üniversitesi Kamu Sağlığı bölümünden Dr. Ashish K. Jha, ABD’de Nisan ayına kadar can kaybının 1 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.

Öte yandan Corona virüsünün hızla yayılan Omicron varyantı nedeniyle yükselen vaka sayısı son günlerde yeniden düşüşe geçti. Yeni vaka sayısı Ocak ayının ortasından bu yana neredeyse yarı yarıya azaldı. Johns Hopkins Hastanesi’nin verilerine göre 50 eyaletin 49’unda vakalar azalıyor. Hastanede yatanların sayısı da Ocak ortasından bu yana yüzde 15 azaldı.

Ancak can kaybı hala günde ortalama 2 bin 400 civarında. Ölümler en az 35 eyalette hala artışta. Bunun da ölenlerin enfekte oldukları ve hastalığa yenik düştükleri dönem arasında geçen süreden kaynaklandığı sanılıyor

Yine de kamu sağlığı çalışanları Omicron’un en kötü döneminin yakında geride kalacağı görüşünde.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri