Güney Kore, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore'nin son uzun menzilli füze denemesine yanıt olarak Pazar günü nükleer kapasiteli bir bombardıman uçağının da katıldığı ortak bir hava tatbikatı gerçekleştirdi.
Tatbikat, Pyongyang'ın, uzmanların ABD anakarasındaki hedeflere ulaşabileceğini söylediği en güçlü ve gelişmiş katı yakıtlı kıtalararası balistik füzelerinden birini fırlatmasından üç gün sonra gerçekleşti.
Güney Kore ordusu tatbikatta ABD'nin B-1B nükleer bombardıman uçağının, Güney Kore'nin F-15K ve KF-16 savaş uçaklarının ve Japonya'nın F-2 jetlerinin kullanıldığını açıkladı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında “Tatbikat, Kuzey Kore'den gelen nükleer ve füze tehditlerine karşılık olarak Güney Kore-ABD ittifakının entegre genişletilmiş caydırıcılığa olan bağlılığını göstermektedir” denildi.
Açıklamada, hava tatbikatı sırasında Güney Kore ve Japonya jetleri, ABD stratejik bombardıman uçağına Kore yarımadasının güneyinde belirlenen bir yere kadar eşlik ederek “simüle edilmiş hedefleri hızlı ve doğru bir şekilde vurmak için ezici bir yetenek sergilediler” denildi.
Ordu, nükleer bombardıman uçağının bu yıl dördüncü kez Kore yarımadasına konuşlandırıldığını ve ikinci kez Pyongyang'ın askeri tehditlerine karşı üçlü bir hava tatbikatı için kullanıldığını söyledi.
Kuzey Kore'nin yanı sıra füzeyi gerçek zamanlı olarak takip eden Seul ve Tokyo ordularına göre Kuzey'in test ettiği son füze öncekilerin tümünden daha fazla irtifa ve menzil kapasitesine sahip.
Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı bunu “dünyanın en güçlü stratejik füzesi” olarak duyurdu ve lider Kim'in başarılı fırlatmadan “büyük memnuniyet duyduğunu” ifade etti.
Ajans, Kuzey Kore'nin “nükleer güçlerini geliştirme çizgisini asla değiştirmeyeceğini” belirtti.
Füzenin fırlatılması, Pyongyang'ın Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemek üzere Rusya'ya binlerce asker gönderdiği iddiası üzerine artan uluslararası baskıların ortasında gerçekleşti ve Rus üniformalı Kuzey Kore askerlerinin yakında Ukrayna'daki çatışmaya dahil olabileceği endişelerini arttırdı.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar