ABD öncülüğündeki Kızıldeniz koalisyonuna katılan birçok ülke isminin gizli kalmasını istedi

Tümgeneral Patrick Ryder, Yunanistan ve Avustralya'nın beyanlarına dikkat çekerek, "Şu anda 20'den fazla ülke katılım için imza attı" dedi.

Pentagon'un Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Kızıldeniz'deki ticaret trafiğini Yemen'deki Husilerin saldırılarına karşı koruyan ABD öncülüğündeki yeni koalisyona 20'den fazla ülke katıldı.

Pentagon'un açıkladığı bu yeni rakam, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve sivil katliamları nedeniyle bölgede tansiyonun yükseldiği bir dönemde operasyonun siyasi hassasiyetinin bir işareti olarak, koalisyona katılan ülkelerden en az sekizinin isimlerinin açıklanmasını istemediklerini gösteriyor.

Tümgeneral Patrick Ryder, Yunanistan ve Avustralya'nın beyanlarına dikkat çekerek, "Şu anda 20'den fazla ülke katılım için imza attı" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri iki gün önce Refah Muhafızı Operasyonu'nu başlatarak birçok ülkenin Yemen yakınlarındaki Kızıldeniz sularında ortak devriyeleri içeren bir görev gücüne katılmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Ryder, her ülkenin elinden gelen katkıyı yapacağını söyledi ve bunu bir "gönüllüler koalisyonu" olarak adlandırdı.

ABD’nin açıklamasına göre, ismini açıklamak istemeyen ülkelerin dışında deniz görev gücüne katılan ülkeler arasında İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya yer alıyor.

Kızıldeniz'deki kriz İsrail’in Gazze’ye yönelik aralıksız ve hiçbir hedef gözetmeyen saldırılarından kaynaklanıyor.

Yemen’deki Husiler İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ettiği sürece gemileri hedef almayı sürdüreceklerini ifade etmişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 20.000 Filistinli hayatını kaybetti.

İran destekli Husiler Kızıldeniz'deki saldırılarını artırarak İsrail'e giden tüm gemileri hedef almakla tehdit etti ve nakliye şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyardı.

Saldırılar, Avrupa ve Kuzey Amerika'yı Süveyş Kanalı üzerinden Asya'ya bağlayan önemli bir ticaret yolunu kesintiye uğrattı ve şirketler mallarını alternatif, genellikle daha uzun rotalar üzerinden göndermeye çalıştıkça konteyner nakliye maliyetlerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Reuters

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri