Taliban’ın gücünü ve eğilimini doğru bir şekilde tanımlamak üzere, Afganistan’daki her bölge için açık kaynaklara dayanarak bir interaktif harita oluşturuldu. NATO'nun Kararlı Destek Misyonu (RS) ise sadece ülke çapındaki Taliban kontrolünü ve çatışma bölgelerinin yüzdesini yayınlamıştı.
Son üç aylık raporlar sonunda ABD ordusu da detaylı değerlendirmelerini paylaştı ve direkt erişime izin verdi. CIA'e yakınlığı ile bilinen Long War Journal (LWJ), bu bilgilerden hareketle yeni bir harita oluşturdu.
LWJ'nin değerlendirmesine göre Taliban Afganistan'da toplamda 38 ilçeyi kontrol ediyor ve 150 ilçede mücadele ediyor.
NATO'nun hazırladığı harita ise 5 sınıflandırma özelliğine sahip: Hükümet kontrolünde bulunan bölge, Hükümet etkisi altında olan bölge, Çatışma bölgesi, Taliban'ın etkisinde bulunan çatışma bölgesi, Taliban kontrolünde bulunan bölge.
LWJ'nin haritası ise 3 sınıflandırma niteliğine sahip: Hükümet kontrolündeki bölge, Çatışma bölgesi, Taliban kontrolündeki bölge. Hükümet güçleri bir bölgeyi %70 oranında kontrol etse bile hala bölge nüfusunun güvenliğini tam olarak sağlayabilmiş değil ve bu bölgede Taliban'ın saldırılarıyla yüzleşmek zorunda; bu yüzden böyle bölgeler "çatışma bölgesi" olarak nitelendirildi.
Küçük uyuşmazlıklar: NATO/ABD verileri ile LWJ verileri arasındaki farkın çoğu sınıflandırma sisteminin farklı olmasından kaynaklanıyor. LJW, askeri kurumların değerlendirmelerinin aşırı iyimser olduğunu ve Afganistan'daki güvenlik durumunu tam olarak yansıtmadığını açıklamıştı. Ordunun bir bölgeyi hükümet etkisi altında olarak değerlendirdiği bazı durumlarda bu değerlendirmenin kusurlu olduğu belirtilmişti.. Örnek olarak Ferah'taki Şib Kuh bölgesi. Taliban 2017 Ekim ayı ortalarında bölgenin kontrolünü eline aldı. Ardından hükümet güçleri bölgenin geri alındığını açıkladılar. Ancak Afganistan'dan gelen raporlar bölgenin güvensiz olduğunu ve Taliban'ın askeri noktalara saldırılar yaptığını gösteriyordu. NATO bu bölgeyi hükümet etkisi altında diye tanımlarken LWJ çatışma bölgesi olarak tanımlamıştı.