ABD: Ortadoğu'da 12 savaş gemimiz var, her ihtimale hazırlıklıyız

ABD'li yetkililer, Ortadoğu'da yaşanabilecek her ihtimal karşısında hazırlıklı olduklarını belirtti.

ABD, Ortadoğu'da artan gerilimin ardından teyakkuzda olduğunu belirtti.

Al Arabiya English'e konuşan ABD'li bir yetkili "Amerikalıların bölgeden tahliyesi ya da güçlerimize yönelik saldırılar gibi tüm senaryolara hazırlık yapıyoruz" dedi.

ABD'li yetkililer bölgede USS Theodore Roosevelt uçak gemisi de dahil olmak üzere en az 12 Amerikan savaş gemisi ve 4 binden fazla deniz piyadesi ve denizci bulunduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü Hizbullah ve İsrail arasında artan gerilim nedeniyle ABD vatandaşlarına Lübnan'a ya da İsrail'in kuzeyine seyahat etmemelerini tavsiye etmişti. Birçok havayolu şirketi her iki ülkeye olan uçuşlarını da iptal etmiş durumda.

ABD, Hizbullah liderlerinden Fuad Şükür'ün öldürüldüğü İsrail saldırısından kısa bir süre önce kendilerine haber verildiğini söyledi ancak bu saldırıda herhangi bir rol oynadıklarını reddetti.

Bölgedeki Amerikan birliklerinin İsrail saldırısının ardından Irak ve Suriye'de olası saldırılara karşı hazırlandığı ifade ediliyor. Yetkililerden biri "İran'ın ya da desteklediği grupların kuvvetlerimizi hedef almak için emir vermesini bekliyoruz. Geçmişte yaptıkları buydu." ifadelerini kullandı.

Tahran'daki Heniye suikastı bölgedeki gerilimi daha da artırdı.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nden Paul Salem, Hizbullah ve İran'ın kesinlikle misilleme yapacağını ifade etti. Salem, "Tahran ve Beyrut'taki saldırılardan sonra simetrik olarak Tel Aviv'deki yüksek değerli bir hedeften başka bir şeyi vuracaklarını hayal etmek zor. Bu da çatışmalarda otomatik ve büyük bir tırmanmaya yol açacaktır." diye yazdı.

Ancak bölgede artan gerilime rağmen, mevcut ve eski ABD'li yetkililer halen, çatışmaya dahil olan taraflardan hiçbirinin topyekun bir savaş istemediğini değerlendiriyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri