ABD Uzay Kuvvetleri, kriz anında Rus ve Çin uydularını geçici olarak devre dışı bırakacak 48 sinyal karıştırıcı sistem üzerinde çalışmalar yürütüyor.
ABD'nin kara, deniz, hava kuvvetleri, sahil güvenlik ve deniz piyadelerinin ardından geçtiğimiz yıl kurulan altıncı kolu olan uzay kuvvetleri şu ana kadar ABD uydularının güvenliği ve hava kuvvetleri ile idari ilişkileriyle gündeme gelmişti.
Taarruz yönü hakkında fazla bilgi paylaşılmayan birimin şu ana kadar yere konuşlandırılmış 16 sistemi teslim aldığı açıklandı. L3Harris Technologies tarafından üretilen ilk sistem geçtiğimiz ay operasyonel hale getirildi.
Sistemler hakkında bilgi veren Yarbay Stephen Brogan sinyal karıştırıcı (jammer) sistemlerin sadece haberleşme sinyallerine odaklandığını veri tansferi ve fotoğraf çekimi için kullanılan uyduların hedef grubunda olmadığını belirtti.
Uzay kuvvetlerinden yapılan açıklamada da Çin ve Rusya'nın uzayı silahlandırarak ABD'ninuzaydaki varlıklarını riske attığını bu nedenle kendilerini savunma hakkını doğal olarak elde ettikleri vurgulandı.
Ayrı bir açıklamada da Rusya'nın test atışını gerçekleştirdiği uydu füzesinin Moskova'nın uzaydaki saldırgan tutumunun bir başka göstergesi olduğu belirtildi.
Brogan sinyal karıştırıcı sistemlerin uzayda herhangi bir enkaza yol açmayacağını ve uydu sistemlerini geçici bir süre devre dışı bırakacağını ifade etti.
Uzayın silahlandırılmasına karşı olanlar ise kalıcı hasar vermese bile ABD'nin böyle bir sistem geliştirmesinin rakipleri tedirgin edip onların da silahlanma yarışına gireceğinde endişe ediyor.
Haberleşme uyduları konusunda ABD açık ara önde giderken Rusya'nın 2016 yılı sonu itibariyle 40 haberleşme uydusu bulunuyor. Onun ardından Çin uzayda askeri ve sivil amaçlı 30 uyduyu kontrol ediyor.