ABD'nin Yeni Konvansiyonel Silah Transferi (CAT) politikasına aşina olan üç Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada Başkan Joe Biden yönetiminin yarın, insan hakları vurgusunu arttırarak uzun zamandır beklenen bir silah ihracatı politikası revizyonunu açıklayacağını belirtti.
Reuters'a açıklama yapan yetkililer, düzenlemenin CAT politikasının ABD'den giden silahların büyük insan hakları ihlalleri için kullanılma olasılığını ele alma biçimini kapsayacağını belirtti.
CAT politikası, güvenlik yardımlarının, hükümetten hükümete silah transferlerinin ve ABD'de yaygın olan ateşli silahlar dahil Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen ABD menşeli askeri teçhizat ve hizmetlerin lisanslı ticari satışlarının gözden geçirilmesini kapsıyor.
Yeni politikaya göre, Dışişleri Bakanlığı'nın silahların soykırım, insanlığa karşı suçlar, Cenevre Sözleşmelerini ihlal veya ciddi uluslararası hukuk ihlalleri işlemek veya bunları kolaylaştırmak için kullanılmasının "kullanılmamasından daha olası" olarak değerlendirmesi halinde silah transferi onaylanmayacak.
Önceki CAT politikası, bu tür transferlere yalnızca Washington'un silahların bu tür eylemlerde kullanılacağına dair "güncel bilgisi" olduğunda izin verilmemesini öngörüyordu.
Yetkililer, yeni politikanın etkileyebileceği ülkeleri ise belirtmedi.
Geçmişte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere silah satışları Yemen'deki savaşın yol açtığı sivil kayıplar nedeniyle sorgulanmıştı.
Reuters haber ajansı Biden yönetiminin böyle bir değişimi değerlendirdiğini 2021'de bildirmişti. Reuters'a göre resmi açıklama ise ABD kuvvetlerinin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çalkantılı bir şekilde çekilmesi ve Ukrayna'da bir yıl önce başlayan savaş gibi etkenler nedeniyle ertelendi.
ABD, yılda 100 milyar doların üzerinde silah, hizmet ve eğitim satışıyla dünyanın açık ara en büyük silah ticaretçisi konumunda.
Kongre üyeleri, silah transferlerine karşı çıkarken sıklıkla insan haklarıyla ilgili endişelerini de dile getiriyor. Örneğin, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat başkanı Bob Menendez, Lockheed Martin'in F-16 uçaklarının Türkiye'ye satışına insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle karşı çıkıyor.
Yeni politika, silah anlaşmalarını ABD'de istihdam oluşturmanın yolu olarak gören ve akıllı bombalarla diğer silahların Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılmasını kapsayan büyük silah anlaşmalarının Kongre'de gözden geçirilmesi emsalini tartışmalı şekilde bertaraf eden eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump yönetiminin 2018'de benimsediği politikadan ayrışmaya işaret ediyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi