Merkezi Washington’da bulunan Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği 9. Geleneksel Türkiye Konferans’ında Suriye öne çıkan konulardan biriydi. Konferansta masaya yatırılan konulardan biri de Türkiye’nin Batı’yla olan ilişkisiydi. Ankara’nın Batı’yla ilişkisinin tartışıldığı panelde öne çıkan konu Türkiye-ABD ilişkileri ve Suriye oldu.
Paneldeki konuşmacılardan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye danışmanı olarak görev yapan Yarbay Richard Outzen, Ankara’yla Washington’un Suriye politikasının uzun dönemde aynı olduğuna inandığını söyledi.
"Suriye'de Türkiye’nin istediğini istiyoruz"
Amerika'nın Sesi haberine göre; Outzen, “İster inanın ister inanmayın günün sonunda biz Türkiye’nin istediğini istiyoruz. Suriye’de aynı şeye çok yakınız. İkimiz de 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını istiyoruz. Bu, anayasal reform ve seçimler demek. Bu, rejim ve insanları arasındaki iletişimle, Suriye’nin komşularıyla ilişkisinin değiştiği birleşik bir Suriye devleti demek. Bu, bizimle Türkiye’nin çıkarına. Ve bu bize başlangıç için çok güçlü bir el sağlıyor” dedi.
Washington’un YPG/PKK ile ilişkisine de açıklık getirmeye çalışan Outzen, “ABD'nin bakış açısından bakıldığında YPG IŞİD’e karşı savaşan alandaki en etkili güç. IŞİD’i yenmek isteyen Uluslararası koalisyonla ortak çıkarları var. Yani Amerikan bakış açısından bu grubu IŞİD’e karşı desteklememiz gerektiği mantıksal bir politika. Ortak bir çözüm bulmaya çalışıyorsanız Türkiye’nin bakış açısıyla ABD'nin bakış açısını anlamanız gerek.” ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin içinde olmadığı bir çözüm yok"
Suriye’deki askeri varlıklarının az olduğunu ve Irak’ta bir dönem 100 bin askerleri olmasına rağmen bu ülkede siyasi sonuç elde etmenin 10 yıldan fazla zaman aldığını hatırlatan Outzen, Suriye’de Türkiye’nin içinde olmadığı bir çözümün olamayacağını vurguladı.
Richard Outzen, “Şu anda Rusların, Türklerin, Amerikalılar ve diğer tarafların yer aldığı süreçte anayasa komisyonu konusunda ilerleme sağlama şansına sahibiz. Bu Afrin’deki bütün yaraları da sarıyor. Bana inanın, bütün bunlara Türkiye önemli bir rol oynamadan çözüm bulunmuyor. Türkiye’nin güçlü bir müttefiki olarak bunun bizim görevimiz olduğunu düşünüyorum" dedi.