Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre ABD, 2022 yılında uygulanan ambargoyu sona erdirerek Suudi Arabistan'a 750 milyon dolarlık bomba sevkiyatı yapacak.
Başkan Joe Biden, Suudi güçlerinin Yemen'deki sivilleri öldürmek için ABD yapımı mühimmat kullandığına dair “endişeler" nedeniyle 2022 yılında bu yasağı uygulamaya koymuştu.
Silah ambargosu iki ülke arasındaki ilişkileri germiş ve Suudi Arabistan'ın resmi adıyla Ensarullah olarak bilinen Yemen'deki Husi hareketine karşı askeri kabiliyetlerini sekteye uğratmıştı.
Riyad ve Husiler, Husilerin büyük nüfus merkezleri de dahil olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünün kontrolünü ele geçirmesinin ardından Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunun Yemen'e müdahale ettiği 2015 yılından bu yana savaş halinde.
İran tarafından gerek askeri gerekse siyasi boyutta desteklenen Ensarullah, başkent Sana ve diğer önemli şehirleri kontrol etmeye devam ediyor ve uluslararası alanda büyük ölçüde tanınmayan bir yönetim kurmuş durumda.
WSJ haberinde mühimmat sevkiyatının 3.000 küçük çaplı bomba ve 7.500 Paveway IV bombası içereceği belirtildi.
ABD askeri ve siyasi kurumlarıyla yakın bağları olan muhafazakar eğilimli WSJ'ye göre Washington, Orta Doğu'daki nüfuzunu yeniden güçlendirmek amacıyla Suudi Arabistan'ın gönlünü almaya çalışıyor.
ABD-Suudi Arabistan gerilimi
Washington, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sona erdikten sonra Gazze için Arapların öncülüğünde uluslararası bir güç oluşturmak da dahil olmak üzere seçenekleri değerlendirirken, Amerikalı yetkililer Suudi Arabistan'ın işbirliğine sıcak bakıyor. Ayrıca Suudi Arabistan ve İsrail arasında resmi bağlar kurma çabalarını yeniden canlandırmayı umuyorlar.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı ve ardından İsrail'in Gazze’ye yönelik başlattığı soykırım boyutundaki saldırılar bu planları bozana kadar iki ülke resmi ilişkileri ilan etmenin eşiğindeydi.
İsrail'in yaklaşık 40.000 Filistinlinin ölümüne neden olan Gazze saldırısı karşısında Riyad daha eleştirel bir tutum takındı ve bu hafta İsrail'in eylemlerini “toplu soykırım” olarak nitelendirdi.
Suudi Arabistan İsrail'le normalleşerek daha fazla ABD silahına erişim ve sivil bir nükleer program geliştirme izni elde etmeyi umuyor.
Gazze'de devam eden savaş Husileri de ABD ile doğrudan karşı karşıya getirdi. Yemen merkezli İran’a bağlı grup, İsrail bombardımanı altındaki Hamas ve Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı olduğu iddia edilen gemileri hedef aldı.
Buna karşılık olarak ABD ve İngiltere Husi askeri bölgelerine çok sayıda hava saldırısı düzenledi.
Bu arada üst düzey bir ABD'li yetkili bu ayın başlarında Middle East Eye'a yaptığı açıklamada Rus subayların Yemen'de Husilere Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef almalarında yardım ettiğini söylemişti.
Bloomberg'in yakın tarihli bir raporuna göre, Husilerin Rus ve Çin gemilerini hedef almaktan kaçınma sözüne rağmen, Rus mallarını taşıyan gemiler Husiler tarafından dünyanın diğer bölgelerinden gelen gemilere kıyasla daha sık saldırıya uğruyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye