ABD Ukrayna'ya uzun menzilli seyir füzesi verecek

ABD'nin Ukrayna ordusuna Rusya'ya karşı kullanılmak üzere uzun menzilli seyir füzeleri vereceği bildirildi.

ABD'li yetkililer, ABD'nin Ukrayna'ya Rusya'nın derinliklerine ulaşabilecek uzun menzilli seyir füzeleri verme konusunda anlaşmaya yakın olduğunu, ancak herhangi bir sevkiyat öncesinde ABD'nin teknik sorunları çözmesi için Kiev'in birkaç ay beklemesi gerekeceğini söyledi.

Üç kaynak, nihai bir karar verilmemiş olsa da JASSM olarak adlandırılan havadan karaya füzelerin teslimatının bu sonbaharda açıklanmasının beklendiğini ifade etti. Yetkililere göre JASSM'lerin Ukrayna'ya gönderilmesi, Rusya'nın içlerini Ukrayna'nın menziline sokarak çatışmanın stratejik gidişatını önemli ölçüde değiştirebilir.

Reuters'a göre askeri analistler, JASSM'lerin kullanılmaya başlanmasının Rusya'nın toplanma alanlarını ve ikmal depolarını yüzlerce kilometre geriye itebileceğini öne sürüyor. Amerika'nın planlamasına göre bu da Rusya'nın saldırılarını sürdürme kabiliyetini ciddi şekilde zorlaştıracak ve Ukrayna'ya stratejik bir avantaj sağlayacak.

JASSM füzesi Ukrayna'nın Rusya'nın yaklaşık 300 kilometre içindeki hedefleri hassas bir şekilde ve büyük bir yıkım gücüyle vurmasını sağlayabilir.

Lockheed Martin tarafından üretilen eski model JASSM'ler 370 kilometre menzile sahip. Füzeler radarlarca zor tespit edilebiliyor, yer seviyesine yakın uçuyor ve hava savunmasından kaçınabilecek rotalar izleyebiliyor. Yeni model JASSM'ler ise 800 kilometreden fazla uçabiliyor.

Her bir JASSM 450 kilogramlık büyük bir savaş başlığına sahip ve en yeni versiyonların her biri yaklaşık 1 milyon dolara mal oluyor. Füzeler hedeflerini 3 metre hassasiyetle vurabiliyor.

ABD bu füzeleri geçmişte Suriye'de de kullanmış ve Rus hava savunma sistemleri füzeleri engelleyememişti.

Bu füzelerin Ukrayna'ya verilmesinin bölgedeki gerilimi daha da artırmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri