Washington ile Ankara arasında yaşanan S-400 hava savunma sistemi krizini aşmak için Cumhuriyetçi senatör "Türkiye’nin elindeki S-400’leri biz alalım" önerisinde bulundu. Cumhuriyetçi Senatör John Thune bu teklifini 2021 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nda bir değişiklik önergesi sunarak resmileştirdi. Senatör Thune, ABD Başkanı Donald Trump gibi Cumhuriyetçi Parti üyesi. Ancak bu önerinin ABD yönetiminin pozisyonunu ne kadar yansıtıp yansıtmadığı ise bilinmiyor.
ABD’de Ankara ile Washington arasındaki S-400 çıkmazını çözüme kavuşturmak için beklenmedik bir öneri gündeme geldi. Cumhuriyetçi Senatör Thune 25 Haziran’da Senato’ya sunduğu öneride Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma füzelerinin ABD tarafından satın alınmasını teklif etti. Amaç ise iki ülke arasında krizin aşılması. Böylece F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı mümkün hale gelebilir. Türkiye'nin programa yeniden dahil edilip edilmeyeceği soru işareti.
John Thune bu teklifini ABD ordusunun füze ihtiyacının karşılanması için 2021 Ulusal Savunma Yetki Yasası tasarısında bir değişiklik önergesi sunarak ortaya koydu. Değişiklik önergesinin başlığı "Türkiye Cumhuriyeti’nden S-400 hava savunma füze sistemi satın alınması". Önerge S-400’lerin satın alınması için gerekli olabilecek meblağların ABD Ordusu'na tahsis edilmesine izin verilmesini öngörüyor. Gerekçe ise NATO ile uyumlu olmaması.
Türkiye, yaklaşık 2,5 milyar dolar bedelle Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almıştı.
Başka öneri: Türkiye’ye 30 gün içinde yaptırım uygulansın
Öte yandan Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch de aynı tarihte verdiği başka bir öneride Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın kabulünün ardından 30 gün içinde Türkiye’yi ABD yaptırımlarını ihlal ettiği için ceza uygulanmasını istedi. Öneri Türkiye’ye karşı, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası (CAATSA) altındaki yaptırımları devreye sokmasını talep ediyor.
ABD yönetimi Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkartmıştı.