Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinde rolleri olduğu gerekçesiyle Çin yönetimine ait 1 kuruluş ile 2 Çinli yetkiliyi yaptırım listesine aldı.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, "Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki (Doğu Türkistan) etnik azınlığa yönelik ciddi insan hakları ihlalleriyle bağlantılı bir Çin hükümet kuruluşunu ve 2 mevcut ve eski hükümet yetkilisini yaptırım listesine alıyoruz." ifadesi kullanıldı.
Bakanlık, söz konusu kuruluş ve şahısların, Uygur Türklerine yönelik aralarında geniş çaplı tutuklamalar ve şiddetli fiziksel istismarlarla ilgili olduğuna dikkat çekti.
Yaptırım listesine eklenen paramiliter kuruluşun Xinjiang Production and Construction Corps (Sincan Üretim ve İnşaat Birliği XPCC) adlı kuruluş olduğu belirtilen açıklamada, şahısların da bu kuruluşun daha önceki yöneticilerinden Sun Jinlong'un ve bu kuruluşun mevcut yöneticilerinden Peng Jiarui olduğu belirtildi.
Bakanlık karara ilişkin, "Bu eylem, Küresel Magnitsky Yasası kapsamında ciddi insan kakları istismarına ve yolsuzluğa dahil olan kişilerin mülkiyetini engelleme uyarınca gerçekleştirilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
İlaveten "XPCC, Doğu Türkistan'da Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) bağlı olan paramiliter bir organizasyondur. Bu kuruluşun yapısı, düzinelerce tümenden oluşan 14 bölümlü askeri bir kuruluştur." denildi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD bugün, Sincan'daki Xinjiang Production and Construction Corps'u (Sincan Üretim ve İnşaat Birliği) ve iki yetkilisini ciddi insan hakları ihlalleriyle olan bağlantılarından dolayı yaptırım listesine aldı. Dünyayı, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kendi vatandaşlarının haklarını çirkince istismar etmesini kınamak için bize katılmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında görüşlerine yer verilen Hazine Bakanı Steven Mnuchin de "Daha önce belirttiğimiz gibi, ABD finansal gücünün tümünü, Sincan'da ve dünya genelindeki insan hakları ihlalcilerinden hesap sormak için kullanmaya kararlıdır." değerlendirmesinde bulundu.
ABD yönetimi daha önce de Çinli yetkilileri ve şirketleri, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinde rolleri olduğu gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.