ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak edip etmeyeceği kararının İsrail'e ait olduğunu, Washington'un ise bu konudaki görüşünü İsrail'in yeni hükümetine özel olarak bildireceğini ifade etti. Filistinli yetkiler ise İsrail'in resmi olarak bu bölgeleri ilhak etmelerine "elleri bağlı kalmayacaklarını" bildirdi.
Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Benny Gantz'ın 'acil birlik hükümeti' kurmak üzere bir anlaşmaya imzalamalarına "mutlu" olduğunu ifade etti.
Pompeo ayrıca, İran’ın Dünya’nın yörüngesine gönderdiğini uydunun askeri bir eylem olduğunu ve bunun BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
ABD'li yetkililer, İran'ın uyduları yörüngeye yerleştirmek için kullandığı uzun menzilli balistik teknolojinin nükleer savaş başlıkları için de kullanabileceklerini iddia ediyor
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral John Hyten ise, "Elinizde bu kadar uzun mesafe kateden bir füze varsa, bu sizin komşularınıza ve müttefiklerimize tehdit teşkil ettiğinizi gösteriyor. Bunun asla ABD’yi doğrudan tehdit etmemesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Netanyahu ve Gantz, Batı Şeria'daki bazı bölgelerin "ilhakı" konusunda anlaştı
İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 400 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.
Yeni koalisyon hükümetinin en önemli hedefleri arasında işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 28 Ocak'ta açıkladığı "Ortadoğu barış planıyla" Washington yönetimi, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "İsrail'e ilhakına" yeşil ışık yaktı.
Netanyahu, Filistin toprakları üzerine inşa edilen yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin bir an önce "ilhak" edilmesini isterken, Gantz bu konuda adımların dikkatli atılmasını istiyordu.
Görüşmeler sonunda Gantz, Netanyahu'nun ilhak konusundaki şartlarını kabul etti.
1 Temmuz itibarıyla 'ilhaka' başlanacak
İki liderin imzaladığı koalisyon hükümeti anlaşmasına göre, 1 Temmuz'dan itibaren Netanyahu, ABD yönetimiyle istişare ettikten sonra Batı Şeria'daki bölgelerin "İsrail'e ilhakını" kabine veya Meclisin onayına sunabilecek.
Böylelikle, İsrail'e birkaç ay içerisinde Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" etme yolu açıldı.
Söz konusu bölgelerin Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın yüzde 30'una tekabül ettiği belirtiliyor.
Uzmanlar, İsrail'in ilhak planını uygulamaya başlaması halinde bölgedeki tansiyonun daha da artacağı ve Filistin-İsrail meselesinde günden güne azalan iki devletli çözüm olasılığının da ortadan kalkacağı yorumunu yapıyor.
"İlhak, müzakere yoluyla çözümün sonu olur"
Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, Netanyahu ve Gantz'ın koalisyon anlaşmasını imzalamasının ardından yeni hükümete "ilhak uyarısı" yaptı.
Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, İsrail yönetimine işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Filistin topraklarını ilhak planından vazgeçmeye çağırarak, "İşgal altındaki Filistin topraklarını ilhak etme taahhüdünde bulunan bir koalisyon hükümeti, Orta Doğu'nun güvenlik, barış ve istikrarına yönelik tehdittir. İlhak, müzakere yoluyla çözümün sonu olur" ifadelerini kullandı.