ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ömer el-Beşir'in 2019'da devrilmesinin ardından ülkesi adına Sudan'a yapılan ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek üzere başkent Hartum'a ulaştı. Pompeo, İsrail ziyaretinin ardından Sudan’a geldi. ABD'den Sudan'a yapılan son üst düzey resmi ziyaret 2005 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından yapılmıştı.
Şarkul Evsat'ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İsrailli yetkililerle görüştükten sonra Sudan’a geldi. Ortadoğu turu yapan Pompeo, Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanından bu sabah Sudan'a hareket etti.
Pompeo’nun İsrail’den bindiği uçak, diplomatik ilişkilere sahip olmayan İsrail ile Sudan arasındaki ilk direkt uçuş oldu. Pompeo yaptığı açıklamada, "İsrail ile Sudan arasındaki ilk resmi direkt uçuşta bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Pompeo'nun, Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde, Sudan hükümetine ABD desteği ve İsrail ile Sudan arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi konularının ele alınması bekleniyor.
Öte yandan, Pompeo, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Ortadoğu turu kapsamında Sudan’dan önce İsrail’e gelmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile görüşen Pompeo, İsrailli yetkililerle bölgesel güvenlik meseleleri, İsrail'in İran karşıtı planları ve İsrail'in ABD ile ilişkileri gibi konuları ele almıştı.
15 yıl sonra ilk resmi ziyaret
ABD'den Sudan yapılan son üst düzey resmi ziyaret 15 yıl önce (2005 yılında) dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından yapılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Sudan'ın ardından BAE ve Bahreyn’e de ziyarette bulunacak. Pompeo'ya temaslarında ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da eşlik ediyor.
Sudan askeri darbesi
Sudan'da 1989'da darbeyle devletin başına geçen Ömer el-Beşir, Nisan 2019'da askeri müdahaleyle devrildi. Sudan halkının, ülkede büyüyen ekonomik kriz nedeniyle başlattığı gösteriler, Beşir'in yönetimine son verilmesine giden süreçte önemli rol oynadı. Protestocular iktidara el koyan askerin gücü paylaşması ve sivillere devretmesi için gösterilerini sürdürdü.
Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri 17 Ağustos'da imzalandı. Anayasal Bildiri anlaşmasına göre Sudan'da, Egemenlik Konseyi, kabine ve parlamento olmak üzere 3 yönetim mekanizması oldu.
Anayasal Bildiri anlaşması sonrası Askeri Geçiş Konseyi feshedilirken, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki en üst otorite olan 6'sı sivil 5'i asker 11 üyeli Egemenlik Konseyi, ilk icraat olarak 21 Ağustos'ta ekonomist Abdullah Hamduk'u başbakan olarak atadı.