Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 üye ülke, Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırıma varan insan hakları ihlallerine daha fazla sessiz kalmadı. Dün Reuters’e konuşan 2 AB diplomatı, Çinli 4 yetkili ve bir kuruluşa karşı yaptırım kararı alındığını duyurdu. Yaptırımlar, Çinli yetkililerin mal varlıklarının dondurulması ve vize yasağı gibi kararları öngörüyor. Ayrıca AB Büyükelçileri, yaptırım uygulanan Çinli yetkilileri, Uygur Türkü Müslüman azınlığın haklarını ağır bir şekilde ihlal etmekle suçladı.
Çin'den açıklama: Geri adım atmayız
AB’nin geniş kapsamlı yaptırım kararına karşı Çin yönetiminden açıklama geldi. Uygur Türklerine yapılan soykırımı reddeden Çin’in AB’deki diplomatik misyonunun temsilcisi Büyükelçi Zhang Ming, AB’nin “zıtlaşmakta ısrar etmesi” halinde geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
Öte yandan, AB, Çin’e son olarak 1989’da Tiananmen Olayları kapsamında silah ambargosu uyguladığı biliniyordu.
Dini, etnik ve siyasi baskıların merkezi: Doğu Türkistan
Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.
Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.
Kaynak: Kırım Haber Ajansı