ABD'nin Kızıldeniz'deki Husi saldırılarına karşı ilan ettiği "Refah Muhafızı Operasyonu"nun başlamasının üzerinden bir hafta geçerken, ABD'nin pek çok müttefiki bu operasyonla ilişkilendirilmek istemiyor.
ABD'nin müttefiklerinden ikisi, İtalya ve İspanya, kendilerini söz konusu misyondan uzak tutan açıklamalar yayınladılar.
ABD operasyon bünyesinde 20'den fazla ülke bulunduğunu ilan etmesine rağmen, bu ülkelerin neredeyse yarısı şu ana kadar operasyon içerisindeki varlığını kabul etmedi. Misyon içerisinde yer alan yalnızca 12 ülkenin isimleri açıklanmış durumda.
Birçok Avrupalı ülke ise büyük çekinceler dile getiriyor.
İtalya Savunma Bakanlığı, ABD operasyonunun bir parçası olarak değil, İtalyan gemi sahiplerinden gelen talepler üzerine Kızıldeniz'e bir gemi göndereceğini söyledi. Fransa, Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü güvence altına alma çabalarını desteklediğini ancak gemilerinin Fransız komutası altında kalacağını vurguladı. İspanya, Refah Muhafızı Operasyonu'na katılmayacağını ve Kızıldeniz gemilerini korumak için mevcut bir AB korsanlıkla mücadele misyonu olan Atalanta'nın kullanılmasına karşı olduğunu kaydetti.
ABD'nin Ortadoğu'daki müttefiklerinden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de daha önce bu girişimle ilgilenmediklerini açıklamışlardı.
Avrupa ülkelerinin söz konusu tavrında, kıta genelinde İsrail'in Gazze'deki saldırılarına olan tepkinin büyük rol oynadığı belirtiliyor. Madrid Complutense Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan David Hernandez, "Avrupa hükümetleri potansiyel seçmenlerinin bir kısmının kendilerine karşı döneceğinden endişeli" ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: Mepa News