ABD'nin Afganistan'daki yeni hedefi: Önceden alınan yerleri tekrar ele geçirmek
"Yarı açık, sineklerin vızladığı tozlu bir binada ABD askerleri yardım çağrısı alır. Afgan güçleri Taliban tarafından pusuya düşürülmüş ve ağır silahlarla abluka altına alınmışlardır ve bu pusudan kaçabilmek için ABD'den hava saldırı desteği isterler. 20 dakika içinde bir A-10 jeti bölgeye gelip güdümlü silahlarla Taliban savaşçılarını öldürüyor ve 1 Nisan'da Afgan kuvvetlerinin Hilmend vilayetindeki Nad Ali bölgesine saldırmaya devam etmesine izin veriyor." diye anlatıyor ABD'li istihbarat memuru Yüzbaşı Jese Gonzalez.
Bu operasyon ABD askerinin gözünde bir başarıydı. Çünkü olay yerinde bir tane bile ABD askeri yoktu. Afgan askerleri yeterli bilgiyi topladıktan sonra ABD hava saldırısı gerçekleşmişti.
Ancak 17 yıldır süren savaşın ardından, operasyon bir zamanlar ABD'nin kontrolünde olan bölgeleri geri almak için beklentinin ne kadar düştüğünü gösteriyor.
Trump zafer sözü verdi ama...
ABD'nin 2011 yılında 10.000 kişiden fazla olan askeri varlığı 2016'nın sonlarında 10.000 sayısının altına düşünce Afganistan hükümetinin Kabil dışında kontrol ettiği noktalar buharlaşmaya başladı. Ancak Trump Ağustos ayında ciddi bir askeri destek açıklaması yapmıştı. Asker sayısını 11.000'den 15.000'e çıkartıp her ay yüzlerce hava saldırısı yapabilme kapasitesine ulaşmak istediklerini belirtmişti.
Hava saldırıları Afganistan'daki güvenlik durumunu hükümet lehine çevirmişti ancak bu ABD askerini daha önceden olduğu gibi Taliban'la direkt çatışmaya girecek bölgelere tekrar göndermek manasına geliyordu.
Trump ABD'nin Afganistan'da kazanacağının sözünü defalarca verdi ancak bunun nasıl olacağı pek açık değil. ABD komutanları zaferin Taliban ile siyasi olarak anlaşmaktan geçtiğini düşünüyor. Ancak son ABD ordusu verilerine göre grup Afganistan'ın %56'sını ve 407 ilçesini kontrol ediyor. 2016 sonbaharında Afgan rejimi kontrolün %72'sini elinde tutuyordu.
ABD askeri çatışmadan sakınıyor
Afganistan'da ABD müdahalesi devam ederken Trump, Suriye'deki ABD askerlerini en kısa zamanda evlerine geri getirmek istediğini açıklamıştı. Afganistan'da daha fazla sabır gösteren Trump, Afganistan'dan birden çekilmenin getireceği sonuçların öngörülebilir ve kabul edilemez olduğunu söyledi.
Trump'ın stratejisi altında ABD askerinin Afganistan'daki amaçları daha mütevazi. Sahada Afgan güçlerini desteklemeye, büyük şehirlerin düşmesine engel olmaya, ABD askerinin ölümlerini mümkün olduğu kadar sıfıra yakın tutmaya çalışıyorlar.
ABD askeri danışmanları, 200.000 kişilik bir şehir olan Leşkergah'ın hemen güneyinde, Bost havaalanı gibi merkezlerde Afganlarla yan yana çalışıyorlar.
ABD askeri savaş alanlarına girmiyor ancak Afgan güçlerine uzak atışlarla ve hedef gösterimleriyle destek sağlıyor.
Geçtiğimiz baharda 300 kişilik bir ABD asker grubu Leşkeşgah'taki Taliban güçlerini uzaklaştırmak için Afgan askeriyle işbirliği yapmıştı. ABD kuvvetlerinin ikinci harekatı Ocak ayında başladı ve 20 Ekim parlamento seçimleri öncesinde en kalabalık bölgelerin kontrol edilmesinde yardım etmeye odaklandı.
ABD askerinin Afganistan'daki Generali Benjamin T. Watson, "Odak noktası Hilmend'in merkezi. Hükümetin kontrolünde olmayan birkaç küçük bölge var ancak oralarla ilgilenmiyoruz." demişti.
Afgan hükümeti ve ABD ordusu Leşkergah'ın ve Gereşk'in kontrolünü ellerinde tuttuklarına inanıyorlar. Ayrıca güneydeki Germsir ilçe merkezine kadar ve güneyde Marja ilçe merkezine kadar güvenliği artırdılar. Ancak bu iki şehrin ve diğer çoğu bölgenin kontrolü veya etkisi Taliban'ın altında.
Tercüme: Mepa News