Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'de darbe girişiminde bulunmak suçlamasıyla gözaltına alınan kişilerin işkence ve kötü muamele gördüğüne dair "güvenilir kanıtların" bulunduğunu açıkladı. Örgüt, işkence ve kötü muameleden darbe ile bağlantılı olarak gözaltına alınan 10 binden fazla kişinin etkilendiğine işaret etti.
DW'nin haberine göre; resmi ya da gayrı resmi gözaltı merkezlerinde şüphelilerin "acı verici pozisyonlarda 48 saate kadar tutulduğuna" işaret eden Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, bu merkezlerde tutulan kişilerin dayak, işkence ve tecavüze maruz kaldığına dikkat çekti.
Türk makamlarına "bu çirkin uygulamalara son vermeleri" çağrısında bulunduklarını vurgulayan Dalhuisen, Türk hükümetinin bağımsız gözlemcilerin tüm kurumlara girişine izin vermesini de istedi.
Fransız haber ajansı AFP'de yer alan habere göre Türk hükümetinden bir temsilci ise işkence ve kötü muamele iddialarını geri çevirdi. İnsan hakları gruplarının resmi makamlarının tutumlarını tarafsız bir şekilde değerlendirmesini isteyen hükümet temsilcisinin, "darbe girişimi sırasında 250 sivili soğukkanlılıkla öldüren kişilerin söz konusu olduğunu" söylediği aktarıldı.
15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana 13 binden fazla kişi gözaltına alındı. Bunlardan 8 bin 800'ünün ordu mensubu, bin 500'ünün polis, 2 bin 100'ünün de hâkim ve savcı olduğu belirtiliyor. OHAL sonrası çıkarılan kararname ile gözaltı süreleri de 30 güne kadar çıkarılmıştı.