Dünyada uyuşturucu üretiminin merkezindeki ülke olan Afganistan'da ABD işgali, afyon ekimini rekor düzeye çıkardı.
Gerek coğrafyası gerekse konumu açısından ülke, dünya üzerinde uyuşturucu üretiminin kalbi konumunda.
Savaş ve getirdiği istikrarsızlık, Afganistan'ı uyuşturucu ticareti için 'merkez ülke' konumuna sokmuş durumda.
İşgal döneminde 7.606 hektar olan haşhaş ekili alan, 2017 yılına gelindiğinde 328.000 hektara çıkmış durumda. ABD'nin ülkede "uyuşturucu ile mücadele" söylemi ise yalnızca siyasi bir retorikten ibaret olarak kaldı.
Taliban'ın 2000 yılında afyon ekimini yasaklamasıyla neredeyse sıfıra inen üretim, işgalin ardından rekor seviyelere yükseldi.
ABD ve İngiltere öncülüğündeki NATO güçleri özellikle afyon üretiminin yoğun olduğu Hilmend, Kunar, Uruzgan gibi illerde işgal boyunca yoğun faaliyet gösterdi.
Hilmend ilinde afyon tarlalarını koruyan NATO güçleri birçok kez basına yansısa da, Batı basınında uyuşturucu üretiminden Taliban sorumlu tutuldu.
Araştırma kuruluşlarınca yayınlanan istatistiklerde Taliban döneminde ülkede uyuşturucu üretiminin ciddi oranda düştüğü gözlemlendi.
Taliban da sıklıkla uyuşturucu üretiminde yer almadığını açıklayıp, bundan CIA ve Kabil hükümetinin sorumlu olduğunu öne sürdü.
Uyuşturucu söyleminin ülkede ABD tarafından çoğunlukla bir bahane olarak kullanıldığı göze çarpıyor.
Geçtiğimiz yıl Hilmend ilinin Musa Kale ilçesinde hava saldırıları düzenleyen ABD, saldırılarda sivillerin öldüğünün ortaya çıkmasının ardından vurduğu yerlerin "Taliban'ın uyuşturucu imalathanesi" olduğunu ileri sürmüştü. İddialar Taliban tarafından yalanlanmıştı.
Siyasi ve stratejik hesaplaşmaların arasında, Afganistan'da uyuşturucu sorunu halen tüm dünyayı ilgilendiren bir mesele olarak ortada duruyor.
Ülkede uyuşturucu konusu aynı zamanda çok boyutlu bir sosyal problem teşkil ediyor. Başkent Kabil dahil olmak üzere hükümet kontrolündeki birçok bölgede uyuşturucu bağımlılığı oldukça yaygın.
Sokaklarda yaşayan bağımlılar zaten savaşın ortasındaki bir ülke için güvenlik güvenlik endişesini daha da üst boyuta çekiyor.
Uyuşturucu üretiminde çalıştırılan çok sayıda çocuk da Afganistan'da işgal sonrası büyüyen sosyal sorunlardan. Çok düşük ücretlerle, bazen de bedelsiz olarak uyuşturucu üretiminde çalıştırılan çocuklar, Afganistan'da işgal nedeniyle geleceği ellerinden alınan çocuklardan sadece bazıları.
Kaynak: Mepa News