Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yayınladığı son raporda El Kaide ve IŞİD'in Afganistan'da halen etkin olduğunu ifade etti.
BM, El Kaide ve Taliban arasındaki ilişkiyi "uzun soluklu ve güçlü" olarak tanımlarken, El Kaide'nin Afganistan'ı halen lider kadrosu için güvenli bir liman olarak gördüğünü vurguladı.
"Taliban ile El Kaide ilişkileri halen sıkı"
Geçtiğimiz yaz dönemi için hazırlanan ve Şubat ayında yayınlanan raporda, Afganistan'da "Taliban ve diğer terör grupları arasındaki ilişkinin halen sıkı olduğu" vurgulandı. Batılı araştırma kuruluşu Long War Journal, El Kaide'nin Afganistan'ın doğusunda yer alan 13 ilde etkinlik gösterdiğini rapor ediyor. Bölgede aynı zamanda El Kaide bağlantılı diğer grupların da etkin olduğu ifade ediliyor.
Taliban, ABD ile yürütülen barış görüşmelerinde "Afganistan'ın diğer ülkelere karşı kullanılmayacağını" taahhüt etse de, BM tarafından yayınlanan rapor El Kaide ve diğer grupların ülkede faaliyetlerine halen devam ettiğini gösterir nitelikte. Taliban'ın bu gruplarla olan ilişkisinin nasıl seyredeceği ise tartışma konusu.
"Orta Asyalı savaşçılar"
BM raporunda Eymen ez Zevahiri, Hamza bin Ladin ve Taliban liderliğinin, Taliban ve El Kaide arasındaki ilişkinin önemini sürekli olarak vurguladığı ifadesi yer alıyor. BM, El Kaide liderlerinin Taliban için danışman ve dini eğitmen olarak da rol oynadığını belirtiyor. BM El Kaide'nin özellikle Badahşan ve Paktika illerinde yoğun varlık gösterdiğini, Badahşan'da Tacikistan sınırında Orta Asyalı yabancı savaşçıların eğitim gördüğünü öne sürüyor.
"Türkistan İslam Partisi"
BM raporunda Doğu Türkistan İslami Hareketi'ne de yer verilmiş. Türkistan İslam Partisi olarak bilinen grubun, Badahşan başta olmak üzere Taliban kontrolündeki bölgelerde faal olduğu raporda dile getiriliyor.
Rapor, Taliban bağlantılı Hakkani Teşkilatı'nın merkezlerinden olan Paktika ilinde de El Kaide'nin varlık gösterdiği, El Kaide ile Hakkani Teşkilatı'nın iyi ilişkileri olduğu ifade ediliyor.
Özbek gruplar
El Kaide bağlantılı Özbek gruplar da Taliban kontrolündeki bölgelerde etkinliğine devam ediyor. 2015 yılında IŞİD'e katılmasının ardından Taliban'ın sona erdirdiği Özbekistan İslami Hareketi'nden kopan bazı gruplar, İslami Cihad İttihadı ve Tevhid ve Cihad Ketibesi, Taliban kontrolünde faaliyet gösteren cihat yanlısı Özbek gruplardan. BM söz konusu grupların Orta Asya ülkelerinde savaşı tetikleyebileceğini öne sürüyor.
IŞİD varlığı
BM'nin Afganistan'da varlık gösterdiğini belirttiği bir diğer grup da IŞİD. BM grubun Afganistan'da 2500 ile 4 bin arasında mensubunun olduğunu tahmin ediyor. IŞİD, ülkede Cevzcan ilinden Taliban tarafından çıkarılmış, IŞİD varlığı Afganistan'ın doğusunda Nangarhar merkez olmak üzere birkaç ille sınırlı kalmıştı.
Afganistan konulu barış görüşmeleri devam ederken, ülkedeki yabancı savaşçıların ve Taliban dışındaki silahlı grupların varlığı ciddi bir mesele olarak duruyor. Bu grupların durumunun ne olacağı ve El Kaide'nin Afganistan'ı merkez olarak kullanmaya devam edip etmeyeceği merak konusu.
Kaynak: Mepa News