Afganistan İslam Emirliği Pakistan'ın son suçlamalarını reddetti

Afganistan İslam Emirliği yönetimiyle komşu ülke Pakistan arasındaki ilişkiler uzun süredir oldukça gergin seviyede.

Afganistan Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Pakistan'ın Çinli mühendislere yönelik saldırıda Afganların parmağı olduğu yönündeki iddialarını reddederken, komşu iki ülke arasındaki ilişkiler artan güvensizlik ortamında daha da geriliyor.

Pakistan ordusu Salı günü düzenlediği basın toplantısında Mart ayında Pakistan'ın kuzeyindeki Hayber Pahtunhva eyaletinde beş Çinli mühendisin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısının komşu Afganistan'da planlandığını ve bombacının bir Afgan vatandaşı olduğunu ileri sürmüştü.

Afganistan'da Taliban tarafından yönetilen Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü Müftü İnayetullah Horazmim "Afganlar bu tür olaylara karışmaz" diye konuştu.

Horazmim, "Bu tür olaylardan Afganistan'ı sorumlu tutmak dikkatleri gerçeklerden uzaklaştırmaya yönelik başarısız bir girişimdir ve bunu şiddetle reddediyoruz" dedi.

Bir canlı bomba Mart ayında Pakistan'ın kuzeybatısındaki bir baraj projesinde çalışan Çinli mühendislerin bulunduğu konvoya bir araçla dalmış ve 6 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Horazmim, "Pakistan Ordusu tarafından sıkı güvenlik koruması altında olan Hayber Pahtunkhva bölgesinde Çin vatandaşlarının öldürülmesi Pakistan güvenlik kurumlarının zayıflığını gösteriyor" dedi.

Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkiler son aylarda bozulmuş durumda. İslamabad, Kabil'in Pakistan'ı hedef alan silahlı gruplarla mücadelede yeterince çaba göstermediğini söylüyor ve Mart ayında Pakistan, tıpkı geçtiğimiz dönemde olduğu gibi Afgan topraklarını savaş uçaklarıyla hedef almıştı.

Pakistan geçen yıl, güvenlik güçlerine yönelik düzenlenen canlı bomba saldırılarının çoğunun Afganlar tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederek yaklaşık 370.000 kayıtsız Afgan vatandaşını sınır dışı etmiş, Kabil ise bu suçlamayı reddetmişti.

Pakistan askeri sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada Pakistan'da bulunan ve birçoğu altyapı projelerinde çalışan 29.000 Çin vatandaşının güvenliğinin güvenlik kurumları için en öncelikli konu olduğunu söyledi.

Afganistan İslam Emirliği yönetimi ayrıca iktidara geldikleri 2021 Ağustos döneminde Kabil'e resmi olarak büyükelçi atayan ilk ülke olan Çin ile ekonomik bağlar kurmaya çalışıyor ve Pekin'in 65 milyar dolarlık kalkınma ve altyapı yatırımı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na (CPEC) katılmak istiyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri