"Afganistan'da çocuk felci aşılaması askıya alındı"

Afganistan'da çocuk felci aşılaması sürecinin İslam Emirliği yönetimi tarafından askıya alındığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada İslam Emirliği yönetiminin Afganistan'daki çocuk felci aşılama kampanyalarını askıya aldığı belirtildi.

Gelişme, Eylül ayındaki aşılama kampanyasının başlamasından hemen önce BM kuruluşlarına iletildi.

İslam Emirliği yönetiminin Sağlık Bakanlığı henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Askıya alma kararının, aşılama kampanyasının yürütülme biçimiyle ilgili olabileceği tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden üst düzey bir yetkiliye göre bir süredir ev ev gezilerek aşı yapılması uygulamasının terk edilmesine ve okullar, camiler gibi kamusal alanlarda aşılama yapılmasına dair tartışmalar devam ediyordu.

İslam Emirliği yönetiminin ev ev gezilerek aşılama yapılmasına güvenlik başta olmak üzere çeşitli nedenlerle itiraz ettiği, DSÖ'nün ise bu konuda ısrarcı olduğu ifade ediliyordu.

Ağızdan yapılan aşılamadaki yanlış uygulamaların aynı zamanda çocuk felcinin yayılması konusunda risk barındırdığı belirtiliyor.

Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki birçok bölgede, aşıların kanalizasyonlar gibi yerlere karışması sebebiyle virüs mutasyona uğramış ve yayılmıştı. Bu şekilde yayılan vakalar şu anda dünya çapındaki çocuk felci vakalarının büyük çoğunu oluşturuyor.

Bu durum en son Gazze'de görülmüş, bir bebek, bölgedeki kanalizasyon sularına karışarak mutasyona uğramış bir çocuk felci aşısından türeyen virüs nedeniyle kısmi felç geçirmişti. Söz konusu olay 25 yıldan uzun bir süredir bölgede görülen ilk vaka olmuştu.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri