Afganistan'da iki kabile arasında 100 yıldır devam eden anlaşmazlık çözüldü

Afganistan'da kabileler arasında uzun yıllardır çözülemeyen birçok anlaşmasızlık İslam Emirliği yönetimi tarafından çözüme kavuşturuldu.

Afganistan Sınır ve Kabile İşleri Bakanı Nurullah Nuri, İslam Emirliği altında sadece insan haklarının değil, hayvanların haklarının bile korunduğunu ifade etti.

Ülkenin kuzeyindeki Gor vilayetinde iki kabile arasındaki büyük bir anlaşmazlığı çözmeyi amaçlayan bir toplantıda konuşan Nuri, hiç kimsenin kan dökmesine, şiddet uygulamasına ya da saygısızlık yapmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Sınır ve Kabile İşleri Bakanı Nuri ayrıca “İslami bir yönetimde insanların haklarının yanı sıra hayvanların hakları dahi güvence altındadır” dedi.

İslam Emirliği yetkilisi konuşmasının bir başka bölümünde ülke içindeki kabileler arası anlaşmazlıkların çözümünü "hükümetin başlıca sorumluluk ve önceliklerinden biri" olarak tanımladı.

100 yıldır devam eden ihtilaf

Nurullah Nuri bu konuda şunları söyledi: “İslam Emirliği'nin bir sorumluluğu ve bir planı var: Bu sorumluluk çatışmaları ve düşmanlıkları çözmek için çaba sarf etmektir.”

Gor'da Serdar Hıyl ve Taymani kabileleri arasında tarım arazileri yüzünden çıkan ve yaklaşık 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan büyük aşiret çatışması Sınır ve Kabile İşleri Bakanlığı'nın ara buluculuğuyla çözüldü. Her iki taraf da 100 yıl sonra birbirine sarıldı.

Taymani aşireti temsilcisi Abdurrahman Mazmal, “1303 (1924) yılından bu yana anlaşmazlık resmi olarak devlet kurumlarına intikal etmiş ve bugüne kadar çözüme kavuşturulamamıştı. Söz konusu süreçte onlarca insanımız öldü” dedi.

Serdar Hıyl aşireti temsilcisi Nur Ahmed Takizade ise “Allah'a şükürler olsun ki bugün bu mesele çözüldü ve biz de aşiret temsilcileri olarak hazır bulunduk” dedi.

Sınır ve Kabile İşleri Bakanlığı son üç yılda ülkede çoğu Nangarhar, Nuristan, Badgis, Cevzcan ve ülkenin güneydoğu ve kuzey vilayetlerinde olmak üzere 2.200'den fazla aşiret çatışmasını çözdüklerini belirtti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri