İngiliz ordusu Afganistan'da düzenli olarak sivilleri infaz etti. Özellikle gözaltına alınan silahsız siviller infazların kurbanı oldu.
Söz konusu bulguya BBC tarafından yürütülen soruşturma sonucunda ulaşıldı.
İngiliz özel kuvvetlerinin 2010-2011 dönemindeki harekatları üzerinde yapılan araştırma ve soruşturmalar neticesinde, birçok sivilin baskınlar ve gece baskınlarında infaz edildiği bulgusuna varıldı.
Baskınlarda gözaltına alınan kişilerin düzenli olarak infaz edildiği, ardından ise raporlara geçirilmek üzere "gözaltındayken askerlere silah çekti" şeklinde bahaneler kurgulandığı belirtildi.
Ordunın faaliyet prensipleri doğrultusunda, gözaltına alınan kişilerin ölmemesi, öldükleri takdirde ise kuvvetli gerekçeler bulunması gerekiyor. Bu kadar sık ölümlerin yaşanmasının ciddi ihlallere işaret ettiği vurgulanıyor.
Raporların ardından açıklama yapan İngiliz Savunma Bakanlığı Basın Ofisi, rapora tepki göstererek, halen üzerinde araştırmalar yapılan iddialara dair kesin hükümlere varılmaması gerektiğini savundu. Ancak sistematik cinayetlere dair soruşturmaların 10 yılda halen tamamlanamamış olması tepki çekti.
BBC'nin sivil katliamlarına dair belge ve görüntüler yayınlayacağı ifade ediliyor.
Daha önce de Afganistan'daki savaşta yer alan İngiliz özel kuvvet personellerinin Afgan sivilleri katlettiği ve buna dair delilleri de gizlediği ortaya çıkmıştı.
İngiliz ordusu özellikle Afganistan'ın güneyindeki Hilmend ilinde Taliban'a karşı şiddetli çatışmalara girip ağır kayıplar vermişti. Ancak bu kayıplar ile elde edilebilen kazanımlar kısa ömürlü olmuş, Taliban bu ilin tamamına yakınını yeniden kontrol altına almıştı.
Hilmend'deki kayıplara rağmen Taliban'a karşı başarı elde edilememesi, İngiliz kamuoyunda büyük bir eleştiri konusu olmuştu.
Hilmend'deki harekatları sırasında İngiliz ordusu ciddi katliamlar gerçekleştirdi.
2014 yılında İngiliz ordusu katliamlara dair, Afgan ailelerin şikayetleri ve ordu içerisinden gelen itiraflarla bir soruşturma başlattı.
Operation Northmoor olarak anılan bu soruşturma, herhangi bir kovuşturmaya yer verilmeden sonlandırıldı.
Soruşturma sürecinde toplam 11 katliamdan yalnızca 3 tanesinin gündeme alındığı, bazı sorumluların hiç sorgulanmadığı ve baskınlara dair videoların dahi izlenmediği ortaya çıktı.
İngiliz Savunma Bakanlığı, Afgan sivil Seyfullah'ın ailesinin katlini "meşru müdafaa" olarak niteledi.
Kanıtların ise İngiliz askerlerince ve soruşturmayı yürütenlerce gizlendiği belirtildi.
Afganistan'da 2001 yılında ABD ve İngiliz güçleri öncülüğünde başlatılan işgal, 2021 yılı Ağustos ayında son buldu.
20 yıllık süreçte Batılı güçlerin gerçekleştirildiği katliamlar medya tarafından gözlerden uzakta tutulurken, resmi makamlar da bu suçları sorgulamadı.
Kaynak: Mepa News