Afganistan'da IŞİD ile Taliban arasında yaşanan çatışma ortamı yoğunluğunu koruyor. Ülkede daha çok en doğuda, Pakistan sınırındaki Nangarhar iliyle anılan IŞİD'in "Horasan Vilayeti" adlı oluşumu, ikinci olarak en çok ülkenin kuzeybatı kesiminde bulunan Cevzcan ilinde faal.
Grubun temeli
Bölgede çatışmalar daha çok ilin güneyindeki Derzeb ilçesinde yoğunluk kazanmış durumda. Söz konusu ilçede IŞİD yapılanmasının temellerini, bölgede daha önce Taliban paralelinde faaliyet gösteren gruplar attı. Ülke içinde daha önce "Özbekistan İslami Hareketi"ne bağlı olan unsurların bir kısmı, IŞİD'in "hliafet" ilanı sonrasına gelişen süreçte örgüte bağlanarak eski müttefiklerine karşı da çatışmaya başladı.
Ülkede Taliban'ın kuzey etkinlik sahasının önemli bir noktası olan Cevzcan ili, daha çok Özbek nüfusa ev sahipliği yapıyor. Cevzcan ve komşu illerde Taliban'a ve IŞİD'e bağlı Özbek unsurlar olduğu gibi, hükümet safında çatışan Özbek savaş ağaları da mevcut. Bilindiği gibi bunların en meşhuru Abdurreşid Dostum.
Kabil hükümetinin "IŞİD" söylemi
Kabil hükümeti zaman zaman bölgede yaşanan çatışmalara dair rakamlar yayınlıyor. Hükümete bağlı medya organları söz konusu rakamları genellikle gerçekten fazla olarak basına yansıtıyor. Örneğin bölgede gerçekleşen çatışmalara dair 12 Temmuz'da Khaama Press'te yayınlanan haberde, IŞİD ve Taliban arasında yaşanan çatışmalarda toplam 60 silahlı unsurun öldüğü veya yaralandığı ifadesi paylaşıldı.
Bunu yaparak hükümet, ülkeye yayılmış bir IŞİD tehdidi olduğu algısını yaymayı amaçlıyor. Kabil hükümeti böylece dünyada, kendisine yönelik askeri ve iktisadi destek çekmek istiyor. Daha önce dünyanın Filipinler, Irak, Suriye, Libya gibi birçok bölgesinde yerel hükümetler ülkelerindeki IŞİD tehdidini olduğundan büyük göstererek dünyadan kendilerine böylesi bir destek çekmeyi başarmıştı.
IŞİD'in alan hakimiyeti stratejisi
Cevzcan'da IŞİD, bölgede alan hakimiyeti kazanmak için Taliban'a sıklıkla saldırılar düzenliyor. Bu saldırıların büyük bir kısmı Taliban tarafından püskürtülmekte. IŞİD'in burada Taliban'ın aksine alan hakimiyeti odaklı bir askeri strateji izlediği, bu nedenle düşük yoğunluklu da olsa saldırılarına devam ettiği aktarılıyor.
Buna rağmen Cevzcan'daki çatışmaların yoğunluğu, Nangarhar'da yaşananlara kıyasla oldukça düşük. Ülke genelinde iki grup arasında en yoğun çatışmalar Pakistan sınırındaki Nangarhar'da yaşanıyor. IŞİD Nangarhar'da alan hakimiyeti stratejisinde düşük ölçüde de olsa başarıya ulaşmış vaziyette.
Ancak bölgeden güvenilir kaynakların aktardığına göre Cevzcan ve çevresinde IŞİD faaliyeti Kabil hükümetine yakın kaynaklar tarafından aktarıldığı ölçüde önemli bir boyut arz etmiyor. Her ne kadar Kabil hükümeti bölgede Taliban'ın IŞİD'le olan savaşlarında darbe aldığını ve IŞİD ile baş edemediğini ifade etse de, Taliban kaynakları IŞİD'e karşı çatışmalarda başarı sağladıklarını ve bölgedeki IŞİD unsurlarının kontrol altında olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Mepa News