Afganistan İslam Emirliği Siyasi İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Uyuşturucu ve Alkolle Mücadele Yüksek Komisyonu'nun ilk toplantısında uluslararası toplumun Afganistan'da uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir, Afganistan'da haşhaş ekimi ve uyuşturucu üretiminin neredeyse sıfıra ulaştığını ve diğer ülkelere bu konuda herhangi bir tehdit oluşturulmadığını belirtti.
Mevlevi Abdulkebir, "Üçüncü Doha toplantısında alternatif tarım ürünleriyle ilgili önemli görüşmeler yapıldı ve Afgan çiftçilere ve Afganistan'daki tarım sektörüne yardımcı olmak için verilen taahhütlerin yerine getirileceğini umuyoruz." diye konuştu.
Mevlevi Abdulkebir'in açıklamasına göre, Uyuşturucu ve Alkolle Mücadele Yüksek Komisyonu yakında UNAMA ve Kabil'deki bazı büyükelçilerle toplantılar gerçekleştirecek.
Uyuşturucu ve Alkolle Mücadele Yüksek Komisyonu'nun ilk toplantısına İslam Emirliği'nin bazı üst düzey isimleri de katıldı. Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları da uyuşturucu ve alkolle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurguladılar.
Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, uluslararası toplumun Afganistan'ın ABD tarafından dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasına da yardımcı olması gerektiğini vurguladı.
Hakkani, “Eğer başka türlü yardım sağlayamıyorlarsa, en azından Amerikalılar tarafından haksız yere dondurulan Afgan varlıkları konusunun çözülmesiyle ilgili İslam Emirliği ile işbirliği yapmalılar” dedi.
Savunma Bakanı vekili Mevlevi Muhammed Yakub Mücahid ise, “Dünya bu konuda büyük ölçüde sessiz kalmakta ve sorumluluğunu yerine getirmemektedir. Onları sorumluluk almaya ve başta çiftçiler olmak üzere Afganları desteklemeye çağırıyoruz.”
Halk Sağlığı Bakanı Nur Celal Celali, şu anda ülkede uyuşturucu bağımlılarının rehabilitasyonu için 80 tedavi merkezi bulunduğunu ve yaklaşık 14.000 bağımlının tedavi gördüğünü bildirdi.
Celali, "Vilayetlerdeki tedavi merkezlerinin sayısı ve kapasitesi artırılmalı ve bazı sağlık merkezlerinin iyileştirilmesi gerekiyor ancak bunları yapabilmek için gerekli bütçe yok" ifadelerini kullandı.
Söz konusu rehabilitasyon merkezlerinde tedavileri tamamlanan 2 bin 500 eski bağımlının tedavilerinin ardından çeşitli meslek alanlarında uzman olduğu belirtildi.
Öte yandan İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu ve Alkolle Mücadele Müdürlüğü de İslam Emirliği'nin yeniden tesis edildiğinden bu yana geçen üç yıl içerisinde uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 20.000 şüphelinin gözaltına alındığını, 1.450 uyuşturucu fabrikasının imha edildiğini, 37.000 hektar alanın uyuşturucu ekiminden temizlendiğini ve ülke genelinde 122.000 bağımlının toplandığını gösteren veriler paylaştı.
Müdürlüğün istatistiklerine göre, geçmişte ülke genelinde yılda 590.000 kişi uyuşturucu ekimi yapıyor ve her yıl yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde ediliyordu.
Kaynak: Mepa News, Tolo News