Afrika'nın en büyük petrol rafinerisinin Nijerya'da üretime başladığı açıklandı.
Dangote Petroleum Refinery şirketi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, günde 650.000 varil üretim kapasitesine sahip 19 milyar dolar değerindeki tesisin dizel ve uçak yakıtı üretmeye başladığını bildirdi.
Nijerya'nın özel sektöre ait ilk petrol rafinerisi olan proje, "ülkemiz için oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte" diye de ekledi.
Nijerya Afrika'nın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına karşın kendi kullanımı için rafine petrol ürünleri ithal ediyor.
Ülkenin petrol ve doğal gaz sektörü uzun yıllardır zor durumda ve devlet tarafından işletilen rafinerilerin çoğu bakımsızlık nedeniyle kapasitenin çok altında çalışıyor.
Nijerya'nın ulusal gaz politikasının gözden geçirilmesine yardımcı olan bir grubun parçası olan petrol ve gaz uzmanı Olufola Wusu'ya göre Dangote rafinerisi Nijerya'nın enerji krizi için "sihirli bir değnek" değil.
"Ancak sektörü canlandırmak için harika bir yol ve Nijerya'yı rafine petrol ürünlerinde büyük bir ithalatçı olmaktan çıkarıp yerli rafine kapasitesinde kendine yeterli hale getirmeye yardımcı olacak."
Şirket tarafından dünyanın en büyük tek hatlı rafinerisi olarak tanımlanan özel rafineri, Afrika'nın en zengin iş adamı Nijeryalı sanayici Aliko Dangote'ye ait. Nijerya'nın ekonomik merkezi Lagos'un eteklerinde yer alan tesis, bir gübre fabrikasıyla birlikte faaliyet gösteriyor.
Dangote geçen yıl tesisin açılışında yaptığı açıklamada, tesisin tam üretim kapasitesiyle Nijerya'nın benzin, dizel, gazyağı ve uçak jet yakıtı ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayabileceğini söylemişti.
Şirket, burada üretilen petrol ürünlerinin en az yüzde 40'ının da ihraç edilebileceğini söyledi.
Analistlere göre rafinerinin tam kapasiteye ulaşması aylar alabilecek olsa da, tesis faaliyete başlamak için Nijerya'nın devlet petrol şirketi NNPC Limited'den şimdiye kadar yaklaşık 6 milyon varil ham petrol aldı.
Bazı vatandaşlar yeni tesisin, hükümetin on yıllardır süren sübvansiyonları durdurmasının ardından bir yıl öncesine göre üç kat artan tüketici gaz fiyatlarının düşmesine yardımcı olacağı umudunu dile getiriyor.
Analistler ise fiyatlar üzerindeki herhangi bir değişikliğin ham petrol maliyeti, sübvansiyonlar gibi hükümet müdahaleleri ve yerel para biriminin dolar karşısındaki kuru gibi sektör eğilimlerine bağlı olacağını belirttiler.
Kaynak: Mepa News, AP