Joseph Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944 tarihinde Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıska Türkü'nü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etmeye başladı.
Zor kullanılarak trenlere bindirilen ve başta Orta Asya olmak üzere Sovyetler Birliği idaresindeki birçok farklı bölgeye zorla sürgün edilen Ahıska Türkleri sürgün yolunda büyük felaketler yaşadı.
Sürgün edilen 100 bini aşkın insandan on binlercesi, yoldaki zor şartlara dayanamayarak can verdi.
Sürüldükleri topraklarda da zor şartlarda yaşamaya mecbur bırakılan Ahıska Türkleri, Özbekistan gibi bölgelerde yerel halkla sorunlar yaşadı. Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunlar yıllar boyunca devam etti.
Sürgün edilenler, evlerine geri dönme fırsatını onlarca yılın ardından, Sovyetler Birliği'nin bölgedeki baskıları hafifledikten sonra bulabildi.
Geri dönenlerin büyük kısmının Gürcistan'daki topraklarında yaşamalarına izin verilmedi.
Geri dönenler arasında Azerbaycan'a yerleşenler de Hocalı Katliamı gibi katliamların hedefi olmaya devam etti.
Halihazırda dünyada 500 bini aşkın Ahıska Türkü bulunurken, bunların 2 binden azı kendi toprakları olan Gürcistan kontrolündeki Ahıska bölgesinde yaşayabiliyor.
Ahıska Sürgünü, Sovyetler Birliği idaresindeki Müslüman ve Türk halkların maruz bırakıldığı birçok ihlalden yalnızca biri olarak tarihte yerini almış durumda.
Kaynak: Mepa News