Blas Infante 1885’te Endülüs olarak isimlendirilen Güney İspanya’nın Malaga şehrine bağlı Casares kasabasında doğdu.
Tarih alanında eğitim gören Infante yazarlık yapmaya başladı.
Endülüs milliyetçiliği
İspanya’nın çalkantılar içinde olduğu 20. yüzyıl başındaki bunalım döneminde Endülüs’ün İspanya merkezi idaresi tarafından horlandığı ve sömürüldüğü tespitiyle Endülüs milliyetçiliği fikrini benimsemeye başladı.
Dönemin kraliyet aleyhtarlığının solculukla eşleştiği siyasi iklimi nedeniyle başlangıçta aşırı olmayan sol bir söyleme sahip olsa da 1915’te yazdığı Ideal Andaluz (Endülüs İdeali) kitabıyla tamamen Endülüs milliyetçiliğine yöneldi. Konuşmaları ve yazıları Endülüs halkında büyük ilgi uyandırdı. Bölgede bağımsızlık yanlısı meclisler ve toplantılar tertip etti.
İslam'a olan ilgisi
Bu tarihten itibaren Blas Infante, zamanla Endülüslü kimliğini Araplık ve İslamiyetle özdeşleştirmeye başladı. 1920 yılında, Sevilla Taifesi’nin emiri Muhammed el Mu’temid’e (1040-1095) ithafen yazdığı Motamid isimli drama eseri de bunun bir yansımasıydı.
1920’den itibaren Blas Infante Endülüs’te Arapçanın resmi dil yapılmasını ve Endülüs’ün İslami geçmişini simgeler şekilde kendi tasarladığı yeşil beyaz bir Endülüs bayrağı kullanılmasını savunmaya başladı.
Infante tarafından tasarlanan bayrak
Fas ile Endülüs’ün kültürel ortaklığına vurgu yapan Blas Infante 1920’li yıllarda gerçekleştirdiği Fas ziyaretinde Faslı Müslümanlardan çok etkiledi. Kendi ifadesiyle Endülüs’te farkında olmadan İslamdan izlerini yaşattıklarını belirterek farkında olmadan Endülüslülerin işlerinden, tarlalarından dönüşte temizlenmek için sırasına uygun biçimde abdest aldıkları gibi örnekler vererek Müslüman olmaya karar verdi. Fas’ta Müslüman olan Blas Infante, Müslüman olduktan sonra Ahmed ismini de aldı.
Infante'nin Fas ziyaretinden bir kare
Ölümü
Hayatının kırılma noktası olan Fas ziyaretinin ardından Sevilla’ya bağlı Coria del Rio’ya yerleşen Blas Infante, Endülüs için çalışmalarını sürdürdü.
1931’de İspanya’da cumhuriyet ilanıyla Blas Infante Endülüs’ün geniş yetkili bir federal yapı ile özerkleşmesi çalışmalarını artırdı, bunda kısmi başarılar da sağladı.
17 Temmuz 1936’da gerçekleşen ve İspanya İç Savaşı’nı başlatan darbede, darbecilerin Sevilla’yı ele geçirmesiyle Blas Infante darbeciler tarafından tutuklandı.
3 bin sivilin siyasi görüşlerinden dolayı darbecilerce Sevilla’da toplu şekilde idam edildiği Sevilla Katliamı’nda kurşuna dizilerek hayatını kaybetti.
Franco döneminde Endülüs milliyetçiliğini ima eden her türlü sembol ve yayın yasaklandı fakat Endülüslülerce Blas Infante ve fikirleri unutulmadı, sadece gizlendi.
Endülüs'ün özerkliği
Franco’nun 1975’te ölmesi ve yerini alan Kral Juan Carlos’un 1976’da hızla reformlara başlamasıyla Blas Infante ve fikirleri tekrar Endülüs’te açıktan konuşulur oldu. İspanya’da illerin birbiriyle anlaşmasıyla özerk bölgeler kurulabilmesine izin veren 1978 Anayasası ile başkenti Sevilla olmak üzere sekiz il (Sevilla, Malaga, Kurtuba, Gırnata, Almeria, Cadiz, Huelva, Jaen) birleşerek Endülüs Özerk Bölgesi’ni kurdu.
Endülüs meclisi bölge bayrağı olarak Blas Infante’nin belirlediği Endülüs’ün İslami geçmişine vurgu yapan yeşil ve beyaz renklerdeki bayrağı benimsedi.
Endülüs şu anda yaklaşık 8,5 milyon nüfusuyla İspanya’nın nüfusça en büyük, 87 bin kilometreyi aşan arazisiyle de Kastilya ve Leon Özerk Bölgesi’nin ardından coğrafi olarak ikinci büyük bölgesi.
1975 sonrasında adından bolca söz ettiren Blas Infante’nin Müslüman olmasının ve İslami vurgularının üstünün örtülmeye çalışılması dikkat çekmektedir.
2010 yılında Blas Infante hakkında yayınlanan İspanyolca bir belgesel:
Kaynak: Mepa News