AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK'nın kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ali İhsan Yavuz'un konuşmasından satırbaşları şöyle:
"Biliyorsunuz İstanbul’da üç aşamalı bir çalışmamız olmuştu. Birinci maddi hata düzeltilmesi yoluyla taleplerimiz vardı. Onları büyük oranda gerçekleştirdik. Bir yandan o çalışma hala yürüyor. Çünkü maddi hata düzeltmeleri herhangi bir süreye tabii değildir."
"İkincisi, geçersiz oyların sayımına ilişkin talebimiz vardı. Şu anda birçok ilçede geçersiz oylar devam ediyor. Üçüncüsü talebimiz de yeniden sil baştan sayımın gerçekleştirilmesine ilişkin idi talebimiz. Bu talebimiz 5 ilçenin haricinde tamamen kabul edilmiş değil. Ve 5 ilçede oyların tamamının sayımının cihetine gidildi. Sonuçta oyların tamamına ilişkin sadece yüzde 6 sayılmış iken, geldiğimiz noktada fark 29 binlerden 14 binlere indi. Bunu CHP’nin Sözcüsü de az önce ifade ettiler."
"Sayın Öztrak Büyükçekmece ile ilgili talebimizi geri çektiğimizi söyledi. Yok böyle bir şey. İtirazlarımızı yaptık, devamını da getiriyoruz. Büyükçekmece'yi ayrı tuttuk, çünkü çok daha farklı şeyler var. Siyasi anlamda kamuoyunu yanıltmak doğru değil. Sandık namus deniyorsa bu sandıkta olup biteni net bir şekilde ortaya koyma sorumluluğumuz var. İstanbul'un her yerinde organizeli bir şeyler yapılmış. O yüzden adına organize usulsüzlük dedik. "
"Geldiğimiz nokta neresi 14 bin fark, nereden geldi 29 binlerden... Bu manzaranın sonucu çok net. Peki, ne olacak şimdi? Elimizde yeniden kullanacağımız bir imkan var onu kullanacağız. O imkan ne? Olağanüstü itiraz... Biz de bu yolu kullanarak, dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki seçimin sonucunu çok net etkileyecek olaylar ve haller var, o yüzden İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz diyeceğiz."
Olağanüstü itiraz nedir?
Seçimlerle ilgili olarak "olağanüstü itiraz" hakkı 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" tarafından düzenleniyor.
Kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü itiraz hakkına dair düzenlemeyi içeriyor.
Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor:
"Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez."
Aynı maddeye göre itirazların şu şekilde yapılması gerekiyor:
"Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. İtiraz dilekçesine, itiraz edenin adının, soyadının ve açık adresinin yazılması, ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi mümkün değil ise, sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır."
AK Parti YSK'ya başvurdu
AK Parti, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya tam kanunsuzluk itirazı başvurusu yaptı.